2022. márc.
12
  A legfiatalabb honvéd 1848-ban....
Kategória: Egyéb - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Közeleg egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk, Március 15.-e. Igen kevesen tudják még Csengerben is, hogy itt élt és itt van eltemetve a szabadságharc legfiatalabb katonája, Képessy Gyula, aki 1835-ben született, tehát 1848-ban 13-14 éves volt.

Valami máig ismeretlen módon fiatal kora ellenére be tudott állni honvédnek, és már 1849 február és március havában Máramarosban csatázott, és Nova Selicnél kapott egy lövést, két szúrást és egy vágást.

Sebesülten elfogták és a galiciai Tarnowba vitték, ahol öt hónapig volt. Innen Bécsbe kísérték, azzal a mondással: ha a rebelliseknél tudott szolgálni, itt is tud, majd megerősödik. Besorozták, és tíz évig és öt hónapig volt osztrák katona.
A kényszerű császári szolgálat után a kiegyezést követően Szatmár vármegye politikai életében tevékenyen részt vett, volt szolgabíró, később tiszteletbeli főszolgabíró és vármegyei bizottsági tag is.

1899 július 13-án Szatmárnémetiben szívroham következtében meghalt. Temetése Csengerben volt, az egykori Képessy-kastélyban ravatalozták fel, a temetésen rengetegen voltak, képviseltette magát Szatmárnémeti polgármestere, a város főkapitánya, az alispán és számos megyei potentát is.

Gránitobeliszkje a csengeri kat. temetőben áll. A meglehetősen elhanyagolt környezetet az ünnep tiszteletére a megyei Hadisírgondozók (a MH. KIKNYP 5 Hadkiegészítő és Toborzó Iroda munkatársai, az MH.

Tartalékképző és Támogató Parancsnokság feladatszabása alapján karbantartási hetet tartottak a megyénkben, az összes 48/49-es sírnál,s ennek keretében a csengeri Képessy Gyula sírjánál is, nemzetíszínű szalaggal és katonai tiszteletadással emlékezve meg a legfiatalabb h48-as honvédről.

Katonai díszőrség Képessy Gyula síremlékénél

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz