:: Fórumok :: Állandó kiállitásaink :: Tárlatvezetés
 
<< Előző téma | Következő téma >>
Parasztszoba
Moderátorok: Erno, admin
Szerző Üzenet
admin
k ápr 09 2019, 01:53

Regisztrált tag #12
Regisztrált: szo márc 19 2011, 06:16
Üzenetek: 97
Térségünkben az alföldi háromosztatú háztípus volt elterjedve.

A XIX. század végén a szabadkéményes tüzelőberendezés már átadta helyét a többfunkciós - fűtést és sütés-főzést egyaránt megoldó ún. "csikóspór"-nak. Ez természetesen a lakáskultúrát is döntően befolyásolta. Kialakultak a lakókonyha jellegű szobafajták. A kiállításon ezt a típust mutatjuk be.A szoba centrális elrendezésű. Középen az asztal, körülötte a székek. Ezek egyike az ún. "gondolkodószék" - mely a többitől eltérően karfás kialakítású. Mellette áll egy korabeli férfiviseletbe öltöztetett bábú. Ezt a viseletet - bőgatya, zsinóros mente, pörge kalap - még a 20-as években is hordták.A falnál áll a bevetett, ám nem feltornyozott ágy, mellette a bölcső. Rá merőlegesen a vidékünkön közkedvelt karosláda található, felette díszes tükör. A nemesi eredetű csengeri középparasztoknál számos igen régi bútordarab öröklődött: ezt egy XVIII. századi szekrényke és a rajta levő barokkos üveges almárium igazolja. A szoba ággyal szembeni részén csikópór található, rajta és körülötte a sütéshez-főzéshez szükséges eszközök.

A korhűséget tapasztott földespadlóval jeleztük, a mennyezet mestergerendás, s egymást átfedő deszkákból álló födémmel oldottuk meg. A parasztszobára a kálvinizmusból táplálkozó egyszerűség, visszafogottság jellemző, és ez az egész szatmári tájra is vonatkozik.

A parasztszoba közvetlen előterében egy kamra –azaz spájzrészlet mutatja az egykori gazdasszonyok eszközeit. A polcos stelázsin különböző, változatos formájú cserépedényeket csodálhatunk meg,, míg a falon aszaló és szárítókasok vannak kitéve. Lent, a kis dobogón egyéb, a konyhai munkákat segítő eszközt láthatunk, kis falrészleten bevetőlapát és szénvonó jelzi a kenyérsütés kiegészítőit.

..

Az állattartás eszköztára : Csengerben a földművelés mellett az állattenyésztés is meghatározó gazdasági ág volt. Egykor a dúsfüvű legelőkön csordák, kondák, sőt egykor kisebb ménesek legeltek. Ma már ennek nyomát sem találjuk, csak az itt kiállított tárgyak idézik fel ezt az eltűnt világot. Szemben egy jellegzetes szatmári fekete gubát láthatunk, ami mindennapi viseletként szolgált, a falon zürgők, kolompok vannak kitéve, sőt egy teljes lószerszámkészlet és egy szekértábla jelzik a lóval való foglalkozást, hiszen majd’ minden gazdának volt szekere.Vissza a Tárlatvezetéshez Katt ide!
[ Módosítva cs febr 27 2020, 12:19 ]
Vissza az elejére
 

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System