Hirek A múzeumról Szolgáltatásaink- informáciok Tárlatvezetés Archivum Képgaléria Regisztráció Vendégkönyv |
:: Fórumok :: Állandó kiállitásaink :: Archivum |
|
<< Előző téma | Következő téma >> |
2014 eseményei |
Moderátorok: Erno, admin
|
Szerző | Üzenet | ||
admin |
| ||
Regisztrált tag #12 Regisztrált: szo márc 19 2011, 06:16Üzenetek: 96 | 2014 eseményei Szeptember 19-én délután 3 órakor a Galériaterem adott helyt annak az állófogadással egybekötött összejövetelnek, mellyel a Múzeumunk 30 éves születésnapját ünnepeltük. A baráti összejövetelen rész vettek régészbarátaik és egykori segítőink, s tiszteletüket tették Szatmárnémeti barátaink is. A vetítettképes előadás felidézte a 30 év legfontosabb eseményeit és a mindennapokat is. Szeptember 19-én délelőtt a XIII. Almanap rendezvényeinek egyikeként a Múzeumudvaron a gyerekek számára, „Öltözz a Múltba” elnevezéssel lehetőséget adtunk, hogy régi viseleti darabokba öltözve fényképeket készíthessen magukról, barátaikról. A rendezvénynek óriási sikere lett. Augusztus 22-én „25 éves a Város”- címmel várostörténeti vetélkedőt szervezett a Múzeum, melyen a résztvevő négy, csupa fiatalokból álló csapat mérte össze tudását Csenger múltjából. „A Nagy Háború”-az I. Világháború kitörésének 100. évfordulójáról. Augusztus 20-án a csengeri Múzeum „A Nagy Háború”- címmel kiállítást rendezett az I. Világháború kitörésének 100. évfordulójáról. A csengeri bakák és huszárok fotográfiái idézték a háborús éveket, a korabeli katonai felszerelések, kitüntetések pedig emberközelbe hozták ezt. Július-ban, több mint 20 év után végre új sötétítőfüggönyök kerültek a régi kifakult, a fényt szinte teljesen áteresztőek helyébe. Ennek műtárgyvédelmi szempontból van fontos szerepe. Július-ban nevezték ki ifj. Szabó Jánost a csengeri Múzeum új vezetőjének, a 2013 december 30-án nyugdíjba vonult Fábián László alapító múzeumigazgató helyett, aki természetesen továbbra is tevékenyen részt vesz a mindennapi munkákban. Május 16-án egy nagyszabású kiállítással emlékezett meg a csengeri múzeum a mintegy 600 csengeri zsidó 1944-es elhurcolásáról. Különösen megható volt az elpusztított polgártársaink neveit megörökítő falrész, de mély érzéseket keltettek a kiállított portrék és egyéb családi fotók, melyek a helyi zsidóság mindennapjait idézték. Április elején fejeződtek be a nagygéci templom belső falkutatásai és a létesítendő kiáltótorony alapjának régészeti leletmentési munkái, melyben a múzeumunk is résztvett. Március 15-én nyílt meg a jelenleg Angliában élő csengeri Várnagy Ágnes portrékiállítása. A főként grafittal dolgozó fiatal alkotó meglepő rajzi tudással készített képei nagy sikert arattak. Januártól, egészen az áprilisig terjedő időszakban fejeződtek be a középtérben a két utolsó tárló átalakítási - átrendezési munkálatai. A tárlók egyike az 1956-os forradalom csengeri eseményeit mutatja be, míg a másik Molnár József emlékét idézi fel. Vissza az archivumhoz Katt ide! [ Módosítva p okt 09 2020, 12:24 ] | ||
Vissza az elejére | | ||