:: Fórumok :: Állandó kiállitásaink :: Tárlatvezetés
 
<< Előző téma | Következő téma >>
Néprajzi terem
Moderátorok: Erno, admin
Szerző Üzenet
admin
k febr 04 2020, 07:06

Regisztrált tag #12
Regisztrált: szo márc 19 2011, 06:16
Üzenetek: 96
Néprajzi terem: - Általános bemutatás


Ebben a teremben Csenger és közvetlen környékének gazdag néprajzi anyagát, a paraszti élet mindennapi tárgyait, emlékeit mutatjuk be, tematikusan elrendezésben. Sorba menve a munkákon, először a szántás- vetés, majd a betakarítás és feldolgozás tárgyain keresztül ismerhetjük meg ezeket. A teremben még a kenderfeldolgozás fázisai is nyomon követhetők, a gerebenezéstől egészen a fonásig.


...
A földművelés első szakasza magának a földnek a megművelése, azaz a szántás vetés. Ennek az eszköztárát láthatjuk itt. Még a XX. század elején is használták a faaekét, melynek azonban már vasból volt a csoroszlyája és az ekevasa. Ehhez kapcsolódik a fa eketaliga. A szántást ökrökkel végezték, melyeket járomba fogtak, ebből is láthatunk két típust, illetve egyéb, ezen munkafolyamatokkal összefüggő tárgyakat.


A föld megművelése utáni legnagyobb, legfárasztóbb paraszti munka, a betakarítás –azaz az aratás volt. Ennek mutatjuk be az igen gazdag eszköztárát –illetve a gabona feldolgozásának kellékei is itt vannak bemutatva együttesen, hiszen ezek szervesen összefüggnek egymással. Az aratás megmozgatta az egész falut, a férfiak arattak, a lányok-asszonyok a markot szedték, a kévéket kötötték, a gyerekek pedig az ebédet vitték ki a mezőre. A dobogón látható cserépedények közül az ú.n. „csecskorsók- vagyis az aratókorsókat kell kiemelni, melyekben a legnagyobb melegben is hűvös maradt a víz.A kenderfeldolgozás eszköztára: -A magyar paraszti gazdálkodásban hosszú évszázadokig igen fontos szerepet töltött be a kender feldolgozása, ami legnagyobbrészt a leányok- asszonyok feladata volt, egészen a XX. század elejéig. A parasztság egykor a mindennapi textilszükségleteit maga állította elő.


A kenderfeldolgozást a legelső fázisától, a kendertöréstől a szövésig követhetjük nyomon az itt látható tárgyakon keresztül. Különféle fonálkészító eszközök gazdag választéka van kiállítva, illetve a vászon kezelésének eszköztárát is láthatjuk. a terem középen egy 1867-ben készített szövőszék -esztováta -áll, „üzemkész” állapotban. A dobogó parasztszoba felőli szakaszán falitablókon jellegzetes csengeri arcok és háztípusok láthatók, alatta pedig a mindennapi használati eszközök mellett gyerekjátékokat állítottunk ki.


Vissza a Tárlatvezetéshez Katt ide!


[ Módosítva k febr 18 2020, 10:58 ]
Vissza az elejére
 

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System