![]() | Hirek A múzeumról Szolgáltatásaink- informáciok Tárlatvezetés Archivum Képgaléria Regisztráció Vendégkönyv | ![]() |
:: Fórumok :: Állandó kiállitásaink :: Archivum |
|
<< Előző téma | Következő téma >> |
2019 eseményei |
Moderátorok: Erno, admin
|
Szerző | Üzenet | ||
admin |
| ||
![]() ![]() Regisztrált tag #12 Regisztrált: szo márc 19 2011, 06:16Üzenetek: 97 | 2019 eseményei November 26. Csenger a régész szemével ![]() Kutatási eredmények, a jövő lehetőségei" címmel rendezett konferenciát a mai napon a Csengeri Helytörténeti Gyűjtemény és a Jósa András Múzeum Régészeti Osztálya Október 22. Vándorkiállítás a csengeri múzeumban ] ![]() ![]() Október 22-én délután, a városi ünnepséget követően nyílik meg a nyíregyházi jósa András Múzeum vándorkiállítása.A bemutatott anyag Kiss Lajos életét és munkásságát mutatja be Október 8. Méltó környezetbe került a Szuhányi díszmagyar ![]() ![]() Kialakítottunk a történeti teremben egy kis enteriőrt, ami ennek a viseletnek a hangulatát idézi, a Szuhányi Ferencet megörökítő festménnyel, valamint egy, a kastélyból származó pipatóriummal és bőrhuzatos székkel bővült a látvány. Szeptember 29. Különleges vendéget fogadhattunk városunkban ![]() ![]() Szeptember 29-én, Toronto-ból érkezett hozzánk Michael Gervers, a Toronto-i Egyetem történész-régész professzora, aki Molnár József lányának, Verának volt férje, egészen annak tragikusan korai haláláig Szeptember 5 Riskó Ignácz könyvbemutató ![]() A csengeri származású Riskó Ignácz életét és munkásságát dolgozta fel, az összes megjelent verseivel egyetemben. A szép kiállítású könyv meg is jelent, s ennek ünnepélyes bemutatója szeptember 5-én volt a múzeum galériatermében. Augusztus 22 –én délelőtt lett megtartva a ROHU- a Románia-Magyarország közös pályázatának csengeri szakaszának befejező részét képező régészeti tanácskozás ![]() Elsőként Istvánovits Eszter és Cseppentő Zoltán tartott egy inkább elméleti síkon mozgó előadást, ami a jövő digitalizációs változásait, lehetőségeit vetítette elénk. Ásatás a múzeum udvarán (augusztus vége) ![]() Vezető régészünk a nyíregyházi Jósa András Múzeum régésze, Jakab Attila volt, valamint segítője Vizler Csaba régész. Indításul kijelöltek egy 7 x 4 méteres szelvényt, melyben nem sokkal 50 cm után már kirajzolódott egy főfal és rá merőleges válaszfal Augusztus közepe: 30 éve város Csenger... fotókiállitás a múzeumban ![]() A fotókon keresztül végig követhettük a harminc év változásait, a múzeum adattárában lévő régi fényképeken még a régi, ma már nem látható utcaképek, épületek szerepelnek, valamint a nagy bontások és építkezéseket figyelhetjük meg. Julius 29 -én megkezdődtek az ásatások a múzeum udvarán. ![]() Az első ásónyomok ...és megkezdődött a feltárás... (foto:nordi) Az ásatások egy pályázat a határokon átnyúló Interreg V-D Románia-Hungary felhívására benyújtott ROHU 297- keretében valósulnak meg. Ennek vezető partnere és benyújtója magyar oldalról a nyíregyházi Jósa András Múzeum, román részről a szatmárnémeti Szatmári múzeum. Június közepe: 800 éves lett városunk ![]() Június 4-e, az Emlékezés Napja ![]() Június 4- én emléktáblát avatott Forján Zsolt polgármester magasrangú rabbikkkal közösen az egykori zsidó iskola falán. Az esemény része volt annak az megemlékezés sorozatnak, mely a csengeri zsidóság mátészalkai gettóból való elhúrcolásának emléknapját képezte. A Múzeumban emlékkiállítással tisztelegtünk az itt élt zsidóságról, míg a zsidó temetőnél többszáz fővel ünnepség zajlott, melyet követett ez az emléktábla avatás. Május közepe: Megújult a Helytörténeti Múzeum ![]() Ebben az évben 2019-ben ismét nagyot lépett előre a Múzeum, ugyanis a Kubinyi Ágoston program által kiírt pályázaton elnyert 1,5 millió forint összegből az épület összes ablakát le tudtuk cserélni korszerű műanyag nyílászárókra. Márc 14. Színek és formák a női világban - Talpos Erzsébet kiállítása Csengerben ![]() A kiállítást dr. Komlódy Miklós, Csenger városának alpolgármestere nyitotta meg, értékelte múzeumunk abbéli régi koncepcióját, hogy keressük a kapcsolatot a volt megyeközpontunk művészeti világával Február 13. A csengeriek Vetésen ![]() A szomszédos romániai Vetés község Kulturális Központjában mutatkozott be Fábián Béla humoros terakotta szobraival, valamint Ószabó istván debreceni költő, lírai hangú festményeivel. A kiállítást Illyés Gyula polgármester nyitotta meg, illetve Török józsef intézményvezető is méltatta a kiállítókat, s Szabó János Csenger intézményvezetővel a további együttműködés lehetőségeit vázolták fel. Az eseményről a Szatmári TV is készített riportot.t . Vissza az archivumhoz Katt ide! [ Módosítva szo febr 25 2023, 11:38 ] | ||
Vissza az elejére | | ||