:: Fórumok :: Állandó kiállitásaink :: Archivum
 
<< Előző téma | Következő téma >>
2008 eseményei
Moderátorok: Erno, admin
Szerző Üzenet
admin
v máj 24 2020, 11:57

Regisztrált tag #12
Regisztrált: szo márc 19 2011, 06:16
Üzenetek: 97
2008 eseményeiNovember 25-én, korábbi megbeszélés szerint az augusztusi Alkotótábor képeiből nyílt kiállítás Szatmárnémetiben, a Polgármesteri Hivatal halljában, ami egyben kiállítóterem is. A megjelenteket Illyés Gyula polgármester köszöntötte.
November 5-én, A Művelődési Központban ünnepélyes könyvbemutató volt. A kiadvány Csenger régészeti és történeti emlékeit mutatja be, számos fotóval. Az eseményen részt vett Bene János a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója, és Szőcs Péter a szatmárnémeti Megyei Múzeum igazgatóhelyettese. A könyv két szerzője, Pintye Gábor régész és Fábián László néprajzos, a csengeri múzeum vezetője volt.

Szemgyönyörködtető Kézimunka Kiállítás nyílott Október 23-án a Galériateremben. Szebbnél-szebb terítők, párnák mutatták be hazánk néprajzi tájainak változatos motívumait.
A hagyományos Almanapra, szeptember 27-re „beértek” az I. Nemzetközi Alkotótábor képei. A kiállítás megnyitóján szépszámú helyi és külföldi vendég vett részt, akik örömmel fedezték fel a festményeken városunk jellegzetes épületeit, tereit.
Ebben az évben indult el az alkotótáborok sorozata. Csenger városának fontos volt, hogy a művészeti élet is szerepet kapjon nálunk, és ennek szellemében rendezték meg az I. Nemzetközi Alkotótábor, melynek központja, bázisa a Múzeum lett. Első alkalommal négy művészt láttunk vendégül; Tenc Aurél és Moldován Krisztina szatmárnémeti festőket, valamint Nyíregyházáról Tarr Jánost és a csengeri Medgyessy Zoltánt
Az Erdélyi Közművelődési Egyesület, a Szent István Körrel karöltve augusztus 7-én Szatmárnémetiben, a Megyei Múzeum előadótermében rendezte meg „A reneszánsz és a történelmi Szatmár megye” című tanácskozását. Erre az eseményre a csengeri múzeum is meghívást kapott egy előadás erejéig, melynek címe: „A csengeri Melith várkastély és reneszánsz kályhacsempéi” volt.
100 éve 1908-ban adták át a Szatmárnémeti - Csenger - Mátészalka vasútvonalat. Ezt ünnepelte városunk augusztus 1-jén, mely ünnepség keretében Vasúttörténeti Kiállítást rendezett a Múzeum.

Június 20-án reprezentatív kiállítás nyílt meg az a kiállítás melyen a 30 éves jubileumát ünneplő Szatmári Alkotóház Képzőművészek Egyesülete (Szatmárnémeti) művészei mutatkoztak be. A résztvevő művészek: Kovács Emil Lajos, Tillinger István, Bakos Károly, Baráth Csaba Attila, Ciobataru Tamara, Fóris József, Gergely Csaba, Hiripi Zsuzsanna, Moldován Krisztina, Probszt Erzsébet, Székely Tünde, Talpos Erzsébet,Podolyák Vilmos,Kiss Ilona és Tenc Aurél.
Fiatal amatőr festő, Dorogi Béla mutatkozott be képeivel június 1-16-ig. A múzeum igyekszik lehetőséget biztosítani minden olyan fiatalnak, aki meg akarja mutatni magát, illetve képeit a nagyközönségnek.
Bemutatkozik az Avasság- címmel néprajzi kiállítással testvérvárosunk, a romániai Negresti Oas- azaz Avasfelsőfalu mutatkozott be május 3-án. A kiállításon a népi viseleti darabok, a jellemző avassági tárgyak szervesen kiegészültek a 30-as évekből származó néprajzi fotókkal Ugyanakkor élő bemutatót is láthattunk az avasi néptáncosok jóvoltából jellegzetes táncaikból a múzeum udvarán, ahol a bogdándi táncosok is megpihentek.
Régi ismerősünk, a csengeri születésű Tarr János mutatta be képeit Március 15-én. A kiállítást a vajai Vay Ádám Múzeum igazgatója Molnár Sándor nyitotta meg. A művészt két, időközben előkerült iskoláskori képével lepték meg.
Már elég korán, január 23-tól beindultak Csenger környékén- ezúttal a határ délkeleti oldalán, szinte Csengerbagostól csaknem Cs.Újfaluig jártuk be a szántásokat nyíregyházi régészekkel közösen.

Január 18-án második alkalommal rendezték meg a Kistérségi Disznóvágást a Múzeum udvarán, 11 község részvételével. A szokásos jó hangulatról a debreceni Szeredás együttes gondoskodott.Vissza az archivumhoz Katt ide![ Módosítva cs okt 08 2020, 10:44 ]
Vissza az elejére
 

Ugrás:     Vissza az elejére

Téma átvétele: rss 0.92 Téma átvétele: rss 2.0 Téma átvétele: RDF
Powered by e107 Forum System