Hirek A múzeumról Szolgáltatásaink- informáciok Tárlatvezetés Archivum Képgaléria Regisztráció Vendégkönyv |
:: Fórumok :: Állandó kiállitásaink :: Archivum |
|
<< Előző téma | Következő téma >> |
2022 eseményei |
Moderátorok: Erno, admin
|
Szerző | Üzenet | ||
admin |
| ||
Regisztrált tag #12 Regisztrált: szo márc 19 2011, 06:16Üzenetek: 96 | 2022 fontosabb eseményei 1. Január 18., Már előző évben a Múzeum tulajdonába került Szuhányi Ferenc díszkardja, amit lánya Szuhányi Mária és férje Kenessey Csaba ajándékozott. Ez év első eseményeként ezt a kardot tettük fel a kiállított díszmagyarra, ezáltal teljessé vált egy XÍX. század eleji főúri öltözet. 2. Április 27-én a III. Cserép Találkozó során a feltételezett szamosbecsi ispánsági vár megtalálása volt a fő cél –mely sajnos nem járt eredménnyel. A másnapra tervezett Jánosi terepbejárás a kitartó eső miatt elmaradt. A csoportképen, Fábián László, dr. Németh Péter régész, Csernyi Gyula, Fábián Béla, Szabó Zoltán, Istvánovits Eszter régész, Kádas Zoltán szatmárnémeti régész. 3. Április 29 -én a CSERÉP találkozó pályázatához kapcsolódóan a csengeri általános iskolások egy csoportja megtekintette az M49-es gyorsforgalmi út egyik ásatási- feltárási helyszínét Nyírmeggyes határában. Az avarkori település nyomait Jakab Attila régész mutatta be. 4. Május 4-én alakult meg a Csengeri Patrióta Egyesület, melynek célja a helyi értékek mentésen túl, a múzeum támogatása, és kiadványok megjelentetése. A csoportképes az alapító tagok: Juhos Gábor, Kákos Dávid, Fábián László, Szabó János, Kovács Barna, Fábián Béla, Vadász Gábor, Kazamér Tibor, Kovács Norbert, Mursa Gyula és Balogh Attila. 5. Május 5-én terepbejárást végeztünk Szabó Zoltán fémkeresős segítségével Csenger-Jánosi területén a friss szántáson. Sajnos érdemleges lelet nem került elő. 6 Július 16. Testvérvárosunk Kraszna városának delegációjaja számára a kapcsolatainkat erősítve, bensőséges délutánt és estét szerveztünk a múzeum udvarán. 7. Szeptember 5-én Jakab Atilla nyíregyházi régész kérésére az M49-es út Porcsalma és Ökörítófülpösi közötti egyik szakaszán segítettünk a régészeti feltárásban. 8. Szeptember 29-én a Géniusz Program keretében a csengeri múzeumban tartották meg szűkebb szatmári térség kismúzeumainak találkozóját. Előadásokkal mutatták be gyűjteményeiket, a közeli Vetésrtől Török József ismertette a most alakult kiállításukat, a nagygéci Megmaradás látványközpontot Szigeti Julianna képviselte. Vajáról Molnár Sándormúzeumigazgató jött el, míg a nagyecsedi gyűjteményt Borzován Eszter részletezte. FábiánLászló a csengeri múzeum kialakulását mutatta be vetítettképes előadásában. Másnap améltatlanul mellőzött csengerújfalusi helytörténeti gyűjteményt kerestük fel. 9. Október 6-7-én a NKA pályázatának jóvoltából újabb, immár a IV CSERÉP találkozót rendezhettük, meg melyen a jól ismert kollegák vettek részt. A szamosbecsi Erge parti részt és a bronzkori telep területét jártuk be. Innen Nagygécre mentünk, ahol egy frissen szántott területet vizsgáltunk át. Másnap Jakab Attila régész a kisvárdai vár feltárásairól tartott előadást. 10. November 29-én könyvbemutató volt a Klubházban, ahol a Csengerről szóló kiadványok újabb darabját ismerkedhettek meg a megjelentek. A könyv címe: Csengeri Képes Kronológia, szerzői Fábián László és Fábián Béla a város történetét dolgozták fel képekkel és a hozzá tartozó bő információkkal napjainkig. . Vissza az archivumhoz Katt ide! [ Módosítva cs márc 02 2023, 08:14 ] | ||
Vissza az elejére | | ||