2020. jan.
22
  Nagysikerű könyvbemutató a Magyar Kultúra Napján
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
Ma délelőtt 10 órakor a Polgármesteri Hivatal Házasságkötő Termében került sor a „800 éves Csenger. Helytörténeti monográfia” című kötet bemutatójára. A Csenger Város Önkormányzat gondozásában megjelent, míves kiállítású kötet teljes egészében átfogja Csenger történetét a kezdettől napjainkig.Szabó János a múzeum igazgatója megköszöni a monográfia szerzőinek hozzájárulását
a Csengert népszerűsítő kötethez (további képekhez Katt ide! )

A rendezvény elején Forján Zsolt Polgármester Úr köszöntötte a megjelenteket, majd Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint Kovács Sándor országgyűlési képviselő úr osztotta meg gondolatait a nagyérdeművel.
Magát a kötetet annak főszerkesztője, dr. Istvánovits Eszter régész-muzeológus mutatta be, a monográfia megszületésének mozzanatait pedig Fábián László, a Csengeri Helytörténeti Gyűjtemény nyugalmazott igazgatója ismertette az egybegyűltekkel.

A kötet pályázati forrásból valósult meg, szerzőként közreműködött dr. Istvánovits Eszter, Jakab Attila, Tompa György, L. Nagy Márta, Mérai Dóra, ifj. Toldi Zoltán, Pintye Gábor, dr. Németh Péter, Nagy Dóra, Kujbusné dr. Mecsei Éva, dr. Bene János, Szabó János, Fábián László és Fábián Béla. A kötet szerkesztésében Istvánovits Esztert segítette Kujbusné dr. Mecsei Éva és Fábián László. A régészeti rész illusztrációinak egy részét Beleznai Gabriella készítette, másik részét pedig Fábián László. A legújabbkori fejezet képanyagához a helyi városi televízió munkatársai, Mursa Gyula, Nagy Szabolcs és Kákos Dávid járultak hozzá munkájukkal. A könyv szedési-tördelési feladatait Szemán Attila végezte el, a nyomdai munkálatokat pedig a debreceni Kapitális Kft. szakemberei végezték magas színvonalon.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a szatmárnémeti, vetési, nagyecsedi és nyíregyházi múzeumi és levéltári kollégák, de a város lakossága is szép számmal képviseltette magát. A könyvbemutató végén a jelenlévők 6500 Ft-os támogatói jegy vásárlása révén juthattak hozzá a kötethez, a befolyt összeget egy Molnár József-kötet megjelentetésére kívánja fordítani az Önkormányzat. A könyv továbbra is hozzáférhető a Helytörténeti Múzeumban!

forrás:/csenger,csenger/