2021. jan.
25
  A rejtélyes védjegy
Kategória: A múzeum kincsei - Közzétette: admin

szerző. Fábián László

Jó pár éve az Ecsedy- házból (Béke u) került gyűjteményünkbe egy egyszerű, mindennapi faláda, melyen ez a rejtélyes védjegy –ma úgy mondják logó- látható. Igen különös a jel, mert egy hatágú zsidó Dávid csillagon egy kettős kereszt, s a csillagban UZI felirat. A kettős kereszt bal oldalán C- alatta M –a jobb oldalán I és alatta R betűk vannak.Az ábrát átküldtem az Országos Zsidó Múzeumnak, ők sem tudnak semmit mondani,
legalább is eddig még nem érkezett válasz.

Elképzelésem szerint ez a logó- védjegy – egy keresztény – zsidó vegyes cég lehetett, de, hogy mivel foglalkoztak azt nem tudhatjuk, az ötven kiló tartalmú ládában mi lehetett az meg végképp kideríthetetlen. Egy biztosra vehető, UZI géppisztolyok nem voltak benne.
2021. jan.
23
  Új kötettel köszöntjük Magyar Kultúra Napját
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: János Szabó

Kedves Érdeklődők! A Magyar Kultúra Napjára időzítve megjelent a Csengeri népmesék című kötetünk, mely a Molnár József által az 1920-as években gyűjtött meséket tartalmazza.A szövegek a helyi nyelvi sajátosságok figyelembe vételével kerültek kiadásra, a mesékhez a szerkesztők illusztrációkat és lábjegyzetes magyarázatokat is csatoltak. A kötet hangoskönyv formában is rögzítésre került, a meséket Nagy Imréné Ancsa és Szabó János tolmácsolásában élvezhetik a hallgatók!

A kötet és a hangoskönyv elérhető a Csengeri Múzeumban! Érdeklődni email:jszab7@gmail.com és email:fabi.laci.jani@gmail.com címeken, illetve a 06-20-261-8826 és a 06-20-560-5027 telefonszámokon lehet!
2021. jan.
17
  Tervek a 2021 évre
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző. Fábián László

Ilyenkor, év elején illő, hogy tájékoztassuk olvasóinkat ez évi terveinkről. Ezt azonban csak erős kétségekkel tudnám előrebocsátani,hiszen ismerjük jól, hogy a vírus milyen módon tud beleszólni az életbe. Az előrejelzések szerint nyár közepéig nem sokat változik a helyzet. Mindenesetre terveink azok vannak, ez természetes.Elsősorban a már az elmúlt évben elnyert pályázati pénzből a Kisutcai tornác befejezését kell említeni, ami biztosra vehető.

A másik nagyszabású terv megvalósulása viszont erősen kétséges. Szintén pályázati összegből rendeznénk meg az úgynevezett II. Régészeti Piknik –elnevezésű kétnapos találkozót. Ennek keretében az első napon a Jósa András Múzeum régészeti gárdája és a Szatmárnémeti Megyei múzeum meghívott régészeivel közösen két-három frekventált régészeti lelőhelyen terepbejárásokat végeznénk, fémkeresős segédlettel. Másnap értékeljük az eredményeket (reméljük lesz mit), majd szakmai előadások hangzanának el, melyek többnyire Csengerről és a szűkebb környezetről szólnának.

Ám ezek az elképzelések igen bizonytalanok, a vírus mindent dönthet.Ha körülmények engedik, akkor egy időszakos kiállítást is rendeznénk. Sajnos kezünket és fantáziánkat erősen köti a járványhelyzet alakulása –melyet előre még elképzelni sem nagyon lehet. Mindenesetre, ha valami konkrétumról értesülünk, jó előre információt adunk.

2021. jan.
06
  A 2020-as év rövid összefoglalása
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Szerencsésen túléltük ezt a vírusokkal és egyéb kellemetlenségekkel teletűzdelt évet. Egy boldogabb újév reményében összefoglaltuk olvasóinknak a múzeummal kapcsolatos fontosabb eseményeket.Január 22. A múzeum több évtizedes terve valósult meg ezen a napon. melyen bemutattuk a már december végén megjelent Csenger Monográfia kötetet. A színvonalas megjelenésű és gazdag tartalmú könyv szerzői is ott voltak a népes közönség előtt zajló eseményen.( a részletekhez Katt ide! )Március 15. : A hagyományoknak megfelelően az idén tavasszal képzőművészeti tárlattal nyitottunk, a Vajai Múzeum képzőművészeti anyagával. Sajnos a Covid19 járvány miatt a megnyitó elmaradt, és nem is volt látogatható az amúgy változatos anyag. ( a részletekhez Katt ide! )Március vége. Az elmúlt évben behozott, a tótfalusi Szamos palajon talált, környékünkön igen ritka rézkori edényt a nyíregyházi restaurátorok kiegészítették, visszakerült, és a tárlóban elhelyezve gazdagítja régészeti gyűjteményünket.
( a részletekhez Katt ide! )Június 9-én Múzeumunk is csatlakozott Családkutatók Napja alkalmából rendezett egész napos élő on-line műsorhoz, ami Molnár József születésnapjának emlékére jött létre. ( a részletekhez Katt ide! )Július elejétől folytatódott az elmúlt évi feltáró ásatás a múzeum udvarán. Jakab Attila vezető régész célja az egykori parókia alapfalainak tisztázása volt, ami részben sikerült is.( a részletekhez Katt ide! )


Augusztus elején Csengerben Eszenyi Enikő. városunk szülötte színművészeti mesterkurzust tartott. Az egy hetes munka befejezéseként, augusztus 8-án a múzeumudvar is egyik színhelye lett egy több helyszínen bemutatott Csehov műnek.
( a részletekhez Katt ide! )Szeptember 4 A járvány miatt többször elhalasztott Csengeri Alkotók Tárlata című kiállítás nyílt meg. Itt a városunkban tevékenykedő amatőr művészek mutatkoztak be nagy sikerrel.( a részletekhez Katt ide! )Szeptember 6-án visszahozták Nyíregyházáról azt a kiegészített dák jellegű edényt, melyet szintén a Szamos palaján találtak. Ezzel tovább bővült a népvándorlás korát bemutató régészeti anyagunk. ( a részletekhez Katt ide! )Október elején a Galériaterem tetejének elavult azbesztpala borítását egy pályázatnak köszönhetően sikerült lecserélni. Egyúttal a műhely már-már beomlófélben lévő tetőzetét is felújították, illetve egy szomszédos raktárral közös fedelet alakítottak ki.( a részletekhez Katt ide! )November végén újabb kiadvánnyal jelentkezett a múzeum. A Monográfia folytatásaként adtuk ki a Molnár József Csengerről Szóló Írásai –című kötetet, mely városunk tudósának összes Csengerrel kapcsolatos írását tartalmazza.
( a részletekhez Katt ide! )


2020. dec.
07
  Karácsonyi ajándék
Kategória: hirek - Közzétette: admin

Érdeklődni a:fabi.laci.jani@gmail.com, illetve a:jszab7@gmail.com e.mail címeken,
valamint az alábbi telefonszámokon lehet.: 06 20 560 5027 - 06-20 261 8826
2020. dec.
01
  Újabb könyv Csengerről
Kategória: Egyéb - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Nem sok város dicsekedhet megyénkben egy év alatt két ilyen komoly , tudományos kiadvánnyal.
A nemrég megjelent Csenger Monográfiához kapcsolódóan, mintegy azt kibővítve megjelentettük a képen látható könyvet, mely Molnár József összes, Csenger történelmével kapcsolatos tanulmányait, cikkeit tartalmazza, 682 oldalon.
Számos illusztráció, részletes családfa ( Osváth -Barcsay -Medgyessy, stb ) teszi a kötetet még színvonalasabbá.

Terveink szerint hasonló formátumban és minőségben követi majd egy újabb, mely a város XIX. századi jegyzőkönyveit és azok tematikus feldolgozásait tartalmazza, szintén Molnár József munkásságának részeként.
A könyv elérhetőségéről az érdeklődőket. a későbbiekben tájékoztatjuk.
2020. nov.
29
  Év végi helyzetkép az adományozókról
Kategória: Egyéb - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Sajnos egy jó ideje nincs módunkban a lassan egy éve szünetelő Csengeri Hírmondó hasábjain az adományozóinkról hírt adni, így ez év végén egy rövid összefoglalóban köszönném meg önzetlenségüket. Leszögezem, hogy minden apróságnak, jelentéktelennek tűnő tárgyaknak- dokumentumoknak- fotóknak igen örülünk, hiszen Csenger múltjának egy kis szeletét hordozza mindegyik.A jelentősebbek közül –egyetlen adományt sem alábecsülve – két tárgycsoportot emelnék ki fotóval is. Az egyik a Sófalvi Erzsébet által adott közel 30 darab eredeti bakelitlemezből néhány, ezenkívül Mezei László ajándékaiból a szocialista kitüntetések egy része, s a két falvédőből mutatóba egy.

Akkor vegyük sorba a Gyarapodási Napló alapján az adományozóinkat. Tehát: Szabó Zoltán, Murvai László, Mércse Péter, Tőkés Zoltán, Sófalvi Erzsébet, Jánosi Anikó (Szatmárnémeti), Mihók Gábor, Katona Melinda, Gulya Zalán, Mezei László és Rédai Miklós.


2020. nov.
16
  Előkerült a régi híd egy darabja
Kategória: A múzeum kincsei - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

A föld nemcsak régészeti anyagokat rejthet magában, hanem a közelmúltunk olyan tárgyi emlékeit is, melyek felidézhetnek számunkra egykor fontos építményeket. Szó esett itt már téglákról, de a jelenleg bemutatandó acéldarab ezeknél jóval jelentősebb dologra utal.A régi híd, áradáskor.... és egy darabja, ma

Rédai Miklós, az Elektronet cég csengeri munkatársa nemrég egy tetemes súlyú szegecselt vastárgyat hozott a múzeumba. Elmondása szerint a Szamos-parton találták kábelfektetés közben, nem véletlenül ott, hiszen eme tárgy bizony az 1949-ben átadott és azóta sajnos a lebontott régi Szamos híd egyik ottfelejtett darabja volt. Jól kivehetőek a szegecselések, mellyel akkoriban a híd acélvázát fogták egybe.

Sőt alaposabb tisztítás után még az egykori jellegzetes szűrkéskék " hídszín" is előbukkant részleteiben. Természetesen megfelelő kezelés után a Szamos-fal előtt ki is állítjuk az egykori Szamos-híd megmentett darabját.
Még egyszer köszönetet mondunk Rédai Miklósnak , hogy segít felidézni sok csengeri-tótfalusi számára a közkedvelt hidjukat.
Oldal:  1 2 [3] 4 ... 12 13 14