2020. aug.
31
  Lezárult a határon átnyúló uniós pályázat
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

A RO-Hu 2-97 kódszámú COMMODI elnevezésű, határon átnyúló uniós pályázat záró Work Shopja kissé rendhagyó alakban, de megtörtént, augusztus 25-én.. Az eredeti tervek szerint ennek Vetésen kellett volna megtörténnie , ám a jól ismert okok miatt sajnos ezt a helyszínt nem lehetett biztosítani, de hála a modern technikának mégiscsak megoldást kínált az on-line kapcsolat, amit a szervezők apróbb, elkerülhetetlen kis hang- és képhibákkal, de sikeresen megoldottak.Több helyszínről jelentkeztek be a partnertelepülések, ám az egyszerűség végett Csenger és Geszteréd is a nyíregyházi Jósa András Múzeumból. A csengeri múzeumot Szabó János és Fábián László képviselte.

A nyíregyházi régészek L. Nagy Márta és Istvánovits Eszter a Régészeti Osztály vezetői voltak vendéglátóink, akik maguk is a pályázat résztvevőiként tevékenykedtek. A határ túloldaláról, romániai részről a Szatmárnémeti Múzeumból Kádas Zoltán régész, Nagykárolyból Gindele Róbertet láthattuk, hallhattuk.

Vetésről a Polgármesteri hivatalból maga a vetési polgármester Illyés Gyula köszöntötte a "résztvevőket", majd szót kapott Török József, a helyi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője. A partnertelepülések és szervezetek több fontos szakmai kérdést tisztáztak, elemezték az elvégzett munkákat és eredményeket s kifejezték abbéli reményüket, hogy ezt a "légies" tanácskozást valamikor személyes találkozás is megpecsételi.
2020. aug.
31
  Csengeri alkotók nyári tárlata
Kategória: programajánló - Közzétette: admin
Ezen a kiállításon bemutatkoznak a Csengerben élő, illetve ide kötődő tehetséges alkotók,, kilépve a nyilvánosság elé. Nem kevés bátorság kell ehhez, de ők vállalták ezt, hogy alkotásaik által megismerjük tudásukat.


Csak bátorítani tudjuk őket ezzel a kiállítással.
2020. aug.
19
  Esti előadás a múzeum udvarán
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

A több helyszínen bemutatott Csehov darab színészei és a népes látogatósereg elérkezett a múzeum udvarára. mindeközben már leszállt az est, de a villanyfény előnyére vált az előadásnak.


A nézők nagy érdeklődéssel figyelték a nem mindennapi előadástMelecsky Kristóf és Ingrida Baginova alakítása a múzeum udvarán

A két színész, Melecsky Kristóf és Ingrida Baginova mindketten Felvidékről, igencsak kitett magáért, játékukat a felszabadultság jellemezte, melyet a hálás közönség többször nyíltszíni tapssal jutalmazott, a beépített gegek pedig hangos nevetést váltottak ki jónéhányszor. Mondhatni az egyik legsikerültebb részt láthatta a nagyérdemű.a romantikus hangulatú múzeum udvaron.
2020. aug.
17
  Színház a Múzeum udvarán
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Az elmúlt hét, azaz aug. 9- től, egészen szombatig (aug. 15), a színházról szólt a történet Csengerben. Ugyanis városunk szülötte, Eszenyi Enikő hagyományteremtő szándékkal egyhetes „színészképzőt” szervezett településünkön, természetesen neves művészek és előadók irányításával és közreműködésével.Számunkra azonban csak a múzeummal kapcsolatos történések az érdekesek. Enikő a Sirály-című Csehov darab egy jelenetének helyszínét a múzeum udvaron találta legmegfelelőbbnek bemutatni. Szerdától már itt próbáltak a szimpatikus ifjú szereplők, és szombat délelőtt megtartották a főpróbát Eszenyí Enikő irányításával. Ezt szeretnénk pár fotóval bemutatni. Az esti előadás képeit a későbbiekben tesszük közzé.
2020. aug.
09
  Véget ért az ásatás...
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

2019 augusztus végén, tehát az egy éve elkezdődött régészeti feltárás immáron befejeződött ez év augusztus 3-án, hétfőn. Az elmúlt évi ásatás eredményeiről már jelent meg írás, a teljes összegzést a közeljövőben írja meg Jakab Attila vezető régész.Mint már arról volt szó, tulajdonképpen a régi református parókia alapfalait tisztáztuk hozzávetőlegesen, melyet a most nyitott két új kis szelvény pontosított. Bár már ismertük a parókia építési dátumát egy korábbi feliratos tégla alapján- ami 1798 volt. Szerencsés véletlen folytán az alapozási árok aljáig kibányászott téglatörmelékek között 4-5 ép tégla és 3 nagyobb töredék is előkerült, így a téglákat tipizálni lehetséges. A téglák feliratai egyébként Cs Ref Ekl, és ez alatt, illetve felette a már említett évszám. A betűk és az évszám mérete is változik a téglákon.A most augusztus elején nyitott két kisebb szelvényben a falmaradványokon kívül egyéb számottevő leletanyag sajnos nem került elő, mindemellett az ásatás eredményesnek mondható. Annál is inkább, mert ha nagy nehezen is – de megtaláltuk az altalajt, két méter közelében. A későbbiekben a Jósa András Múzeumban dolgozó geodéták és rajzolók a megtalált alapfalakból megszerkesztik a volt parókia alapfalait.

kapcsolódó: A Múzeum udvara még tartogathat meglepetéseket Katt ide!
Folytatódott az ásatás... Katt ide!
Ásatás a múzeum udvarán Katt ide!
Megkezdődtek az ásatások a csengeri múzeum udvarán Katt ide!
A múzeum falának rejtélye ...avagy miről mesél egy régi tégla Katt ide!
2020. aug.
04
  A 16. századi pecsétnyomó
Kategória: A múzeum kincsei - Közzétette: admin

szerző: Fábián László

A nemrég közölt Nagygécből származó pecsétgyűrű után most egy többszázéves pecsétnyomót szeretnék bemutatni Ez kifejezetten viaszpecsét nyomására készült, annak idején kis tokban hordták. A nyomót Porkoláb Károly csengeri lakos adományozta gyűjteményünk számára. Elmondása szerint a kertben, kapálás közben találta, a Kossuth utca elején. Itt valamikor a korabeli oklevelek szerint valamiféle Uray-udvarház állott.Szóljunk néhány szót magáról a pecsétről. A címer, mely egy egyszerű doborpajzsban helyezkedik el, egy szablyát tartó, páncélozott kart ábrázol. Bár a pecsétmetsző meglehetősen „bicskaszerűvé” véste a szablyát, de ezt betudhatjuk annak, hogy a kart pedig túlméretezte. Ez a heraldikai motívum igen elterjedt volt az 1500-as évektől. Annál érdekesebb és talányosabb a fent látható, fészekben lévő madár. Ennek olvasata lehet akár gólya, akár pelikán, mindenesetre a pelikán a címertanban elterjedtebb motívum volt. Ámbár ennek a fiókáit –akiket önnön vérével táplál – is kellene látnunk. Megeshet, hogy mégiscsak gólya lenne, csak az a vésési nehézségek miatt lett ilyen alacsony „felépítésű”.
Mindenesetre át kellene nézni több ezer családi címert, hogy feloldjuk ezt a talányt, vajon melyik nemesi család tagja hagyta el a pecsétnyomóját itt Csengerben….

2020. júl.
23
  Amatőr alkotók kiállítása a Múzeumban
Kategória: programajánló - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Városunk csekély lélekszámához képest igen népes a képző és iparművészethez vonzódó tehetséges alkotók száma. Mindenképpen Ideje volt, hogy Múzeumunk lehetőséget biztosítson számukra, hogy Csenger műértő közönségének bemutassák munkáikat. Az alkotók mindannyian szabad idejükben, igazi amatőrként dolgoznak, kifejezve önmagukat, hogy ezzel értéket teremtsenek.A tárlat már látogatható, de az ünnepélyes megnyitó augusztus 22-én lesz

A kiállításon bemutatkozó alkotók egy részét már jól ismerjük, korábbi tárlatokból, de több az új arc. A régiek közül meg kell említeni Medgyessy Zoltánt festményeivel és Fábián Bélát terekotta szobraival és bútormakettjeivel.
Ismerjük még Deák Erika markáns festményeit, Molnár Melitta sejtelmes grafikáit és Szegedi Eszter  tanulmányait is.
Gavallér Gréta pedig szintén grafikákat mutat be.Ugyanakkor új alkotók is bemutatkoznak változatos technikájú munkáikkal, többek között Nagy Imréné Ancsa bájos horgolt mesefigurákkal, Ercsey Viktor letisztult fafaragásaival, jelentkezik.

Új neveket ismerhetünk meg a festőkből, Figus Tonsics Anita leheletfinom képei szemet gyönyörködtetők, Barkász Heléna és Boros Endréné tájképekkel és csendéletekkel lépnek elő.
Egy különleges technikával is megismerkedhetünk, Fekete Zsuzsa csodaszép gobleineken keresztül.

Három fotós a jelentkezett, akiket egyébként már ismerünk egyéb módon. Kákos Dávid inkább riportfotózásban jeleskedik -bár a művészi megoldások sem állnak távol tőle. Nagy Szabolcs pedig a város hangulatát igyekszik megragadni, visszaadni.Szigeti Julianna sem ismeretlen a csengeriek előtt, hiszen a televízióban, az időjárásjelentéskor már több művészi szintű fotója is szerepelt. Ezúttal is hangulatos képekkel mutatja be a szűkebb környéket, főképpen Nagygécet és Tótfalut..
2020. júl.
15
  A Múzeum udvara még tartogathat meglepetéseket
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Nyitottunk egy másik, kisebb szelvényt is, hogy tisztázzuk az egykori parókia alapfalainak pontosabb elhelyezkedését.
A feltárásokat mihamarabb szeretnénk folytatni, a most kiásott szelvényektől jobbra és balra esően. A Múzeum udvara még tartogathat meglepetéseket!A kutatási láz mindenkire ráragadt ( foto:Kákos Dávid)

Az idei ásatás során ilyen habán típusú és motivumú csempetöredékek is kerültek elő, ám nemcsak az idén, hanem tavaly is, sőt a harminc év ezelőtti kábelárok ásásakor szintén. (baloldali kép)A korábbi ásatások töredékeiből sikerült kirestaurálni egy teljes csempét.(jobboldali kép) Ilyen mintázatú kályha volt a hajdani parókián. (Fábián László munkája)


Oldal:  1 2 [3] 4 ... 10 11 12