2022. nov.
27
  A Kossuth Rádió adása Csengerről
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

A Kossuth Rádió népszerű Országjáró műsorában most szombaton- azaz november 26-án szinte egész nap Csengerről és közvetlen környékéről szólt élő adás. Ebben természetese a Múzeumunk is szerepelt, mégpedig velünk kezdték a városunkat bemutató tartalmas összeállítást..Percre ki volt számítva az adásidő, , így csak igen röviden tudtam Csenger igen gazdag történelmét felidézni. Számos helyről kaptam visszajelzést, hogy igen tetszettek az itt elhangzottak. Nagyon jó, hogy az egész ország megismerhetett bennünket, reméljük, hogy ez majd jövőre a turisták számának növekedésében jelentkezik majd. .

2022. nov.
23
  Megjelent a Múzeum legújabb kiadványa Csengeri Képes Kronológia
Kategória: programajánló - Közzétette: admin


A kötetet bemutatják a szerzők, Fábián László és Fábián Béla

Időpont: 2022. november 29-én (kedden fél 6-kor)
Helyszín: A Csengeri Kézilabda Klub székháza (a régi mozi épülete )
2022. nov.
21
  Megjelent az immár harmadik kiadványunk
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Tudja- e, hogy mikor avatták az ebédlő előtti Székelykaput?? Mikor kezdték el a biciklisút első szakaszát az Ady utcán, avagy mikor kezdték el a Buszpályaudvar építését???Kedvcsinálóként két lapot be is mutatnánk. A szerzők: Fábián László és Fábián Béla.

Mindezen kérdésekre választ ad a napokban megjelent új múzeumi kiadványunk, a CSENGERI KÉPES KRONOLÓGIA, (1219 -1922) melyben Csenger első említésétől kezdve ez év novemberéig minden jelentősebb esemény megtalálható.
2022. nov.
16
  
Kategória: hirek - Közzétette: admin

2022. nov.
12
  A Csengeri Járás táblája
Kategória: A múzeum kincsei - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Valószínű még ebben a hónapban megjelenik a csengeri kiadványok újabb darabja, a Helytörténeti Múzeum Kiállításvezetője. Ebben, gyűjteményünket mutatjuk be, a képmellékletekből a legérdekesebb, legértékesebb tárgyakat ismerhetjük meg.Ezek közül ízelítőül kiemelnénk egy zománcozott táblát, melynek érdekes története van..

Ópris Zoltán, volt csengeri barátom adományozta , ami kalandos úton Ópályiban kötött ki. Bár némi restaurálásra szorult, azóta kiállításunk megbecsült darabja. A tábla a Csengeri Járás Főszolgabírája hivatalát díszítette, mely járás 1870-es években alakult, 1969-ben megszűnt, s majd csak 44 év múlva, 2013-ben kapta vissza járási székhely rangját., mint az ország legkisebb járása, 11 településsel.
2022. nov.
11
  Amikor a képek mesélnek
Kategória: Egyéb - Közzétette: admin
Példaértékű és egy távoli szemlélő számára is szívmelengető elképzelése válhatott valóra a Csengeri Helytörténeti Gyűjteménynek azzal, hogy a múzeumban évtizedek alatt összegyűlt fényképek és képeslapok mostantól egy kötet lapjain mesélnek tovább a múltról és az eltelt évtizedeknek a kisváros közterein hagyott lenyomatairól.Fábián Lászlónak és Fábián Bélának, a múzeum alapítóinak régóta dédelgetett álma volt a most a Magyar Géniusz Program jóvoltából megszületett kötet, a Mesélő régi csengeri képek, képeslapok létrehozása.

A negyven év gyűjtőmunkáját dicsérő fénykép- és képeslap-anyag ilyen formában való bemutatása arra tesz kísérletet, hogy teljességében átfogja a város történelmi tereinek és utcáinak változásait. A szerzők nem titkolt reménye az is, hogy a könyv hatására az eddigieken túl számos egyéb fotó is bekerülhet az intézmény gyűjteményébe családi fotóalbumokból, padlások dobozaiból, melyek rövid időn belül a kiadvány kiegészítésre adnak majd lehetőséget.

Az intézmény hagyományosan komoly szerepet vállal a helyi identitás erősítésében, számtalan rendezvényük, projektük szolgálja a helyi értéktár bemutatásán keresztül a helyben lakók, illetve az elszármazottak Csenger-tudatának formálását és a szülőföld iránti szeretet és kötődés kialakítását. „A Magyar Géniusz Programban rögtön megláttuk a lehetőséget e törekvéseink folytatására, és a képeslapkönyv kiadásával vizuális támpontokat kívántunk adni gazdag kisvárosunk mozgalmas múltjáról. Továbbá úgy gondoltuk, hogy a fiatalabb generációt is könnyebben megnyerjük a témának, ha egy szép kiállítású, kevés szöveggel és sok képpel rendelkező könyvet forgathatnak a kezükben” – mondta el Szabó János, a gyűjtemény szakmai vezetője.A kutatómunka során elsősorban a múzeum fiókjaiban és szekrényeiben sorakozó képanyagot rendszerezték, tematizálták, de számos kép a kötet készítése kapcsán került a szakemberek látóterébe. „Érdekes volt, ahogy egy-egy utcának, utcarészletnek, térnek kirajzolódott a 100 év alatti fejlődéstörténete. Ennek kapcsán bizony voltak heuréka-pillanatok, megdöbbentő volt látni, hogy mennyi változáson és fejlesztésen ment át egy-egy rész a városunkban” – mesélte Szabó János. A körülbelül öt hónapot felölelő kutatómunka igazi csapatmunka volt: a könyvet a múzeum alapítói, Fábián László és Fábián Béla írták, a kötet szerkesztésében pedig Szabó János és Kovács Norbert vett részt. A kiadvány tördelését, szedését és a nyomdai munkálatokat Szemán Attila végezte el.

A könyvben található legkorábbi képek a századforduló környékének Csengerét mutatják be, a jelenhez leginkább közel esőek pedig a kétezres évek elejéről mesélnek, tehát nagyjából a 20. századi változásokat, fejlődési tendenciákat mutatják be a településen.
A kötet elsősorban csengerieknek, illetve a városhoz bármiféle módon kötődőknek készült, de éppúgy szólhat más tájegységen lakóknak vagy épp turistáknak is, hiszen a kötet koncepciója, ez a fajta virtuális, múltbeli séta más települések tekintetében is követendő példa lehet.

forrás:/Magyar Géniusz Program/
2022. okt.
13
  Újra CSERÉP Találkozó
Kategória: programajánló - Közzétette: admin
szerző:Fábián László

A Nemzeti Kulturális Alap pályázatának jóvoltából ez évben újra megrendezhettük, a tavaszihoz hasonló Csengeri Régész Pikniket.
Október 6-7-én ismételten találkoztunk régi jó ismerőseinkkel, barátainkkal, a nyíregyházi Jósa András Múzeum régészeivel.A csapatban új arcok is feltűntek, így Kisvárdáról Kalli András és felesége, Kalli Tutkovics Eszter régészházaspár, és természetesen Szatmárnémetiből Szőcs Péter, a Szatmári múzeum igazgatóhelyettese. A hazaiakat kiegészítette Szabó Zoltán, bár ő egyéb elfoglaltsága miatt később tudott csak csatlakozni.
Péntek délelőtt a múzeumudvari gyülekező után Szamosbecsre vettük az irányt, pontosabban az Erge egykori partját bóklászuk át, hiszen itt a közelben egy késő bronzkori telep rejtőzik a föld alatt, egy korábbi műholdképen rögzítettük a helyét is. Innen átmentünk Nagygécbe, többen még nem látták a Megmaradás templomát és a körülötte lévő épületeket.


De igazi régész munka is adódott, a templommal szembeni részen terepbejárást végeztünk. (A képekhez Katt ide! )
Másnap délelőtt Jakab Attila régész tartott vetítettképes előadást a kisvárdai vár feltárásairól, eredményeiről.

2022. okt.
04
  Kismúzeumok konferenciája Csengerben
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

A Magyar Géniusz Program keretében tartalmas két napot töltöttek el meghívott vendégeink a csengeri Helytörténeti Múzeum meghívására. A találkozón a szűkebb térség kismúzeumainak, gyűjteményeinek vezetői vettek részt.Diavetítéssel színesített előadásában Fábián László nyugalmazott múzeumvezető, alapító a csengeri gyűjtemény harminc évét mutatta be a kezdetektől napjainkig.( az album megnyitásához Katt ide! )

Úgyszintén vetítettképes előadásában Borzován Eszter a nagyecsedi Berey József gyűjtemény vezetője az ottani kismúzeum gondjairól-terveiről számolt be.Érdekes színfolt volt a határontúli, de Csengerhez közeli Vetés község nemrég alapított kismúzeumának vezetőjének, Török Józsefnek előadása, aki a kapcsolatok elmélyítésének szükségességét hangsúlyozta

Szigeti Julianna a nagygéci Megmaradás Temploma látványkomplexum érdekességeit ecsetelte. Utolsóként –habár nem igazán a kismúzeumok kategóriájába tartozó Vay Ádám Múzeum vezetője Molnár Sándor beszámolt a múzeum alakulásától máig tartó évtizedek rendezvényeiről, a fejlesztésekről.A beszámolókat követően a vendégek megtekintették a csengeri múzeumot, majd kerekasztal beszélgetés keretében kötetlenül tárgyalták meg a problémákat, a lehetséges együttműködések további kiteljesedését, aggódva szóltak a várható megszorításokról, s azok következményeiről, ami egy nagyobb muzeális intézménynél nem okoz súlyosabb gondokat, de egy helyi fenntartású kismúzeumot végzetes problémák elé állíthatja.

Másnap a vendégek kilátogattak Csengerújfaluba, ahol megtekinthették az ottani igen gazdag helytörténeti gyűjteményt és elismeréssel szóltak Katona Zoltánról, aki összegyűjtötte a falu fellelhető tárgyi emlékeit.
A résztvevők reményeiket fejezték ki, hogy változó helyszínekkel ez a találkozó rendszeressé fog válni.
Oldal:  1 2 3 [4] 5 ... 21 22 23