2021. ápr.
03
  ...
Kategória: Egyéb - Közzétette: admin


A CSENGERI HELYTÖRTÉNETI MÚZEUM A KESERVES IDŐSZAKBAN IS KÍVÁN MINDEN CSENGERI LAKOSNAK, LEGFŐKÉPPEN AZ ÖNZETLEN SEGÍTŐKNEK KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET...
2021. márc.
26
  Szinte kész az új kiállítás....
Kategória: programajánló - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Bár még halvány sejtelmünk sincs, hogy mikor lesz látogatható a múzeum, s ezzel összefüggésben, mikor nyílhat az új, technikatörténeti kiállításunk, melyet már több mint egy hónapja készítünk és már igen szeretnénk a látogatók elé tárni..Mint a címben is jeleztem a tárlat szinte már kész, apróbb munkálatok hiányoznak.


Szatmárnémetiből kaptunk ajándékba két gramafont, melyek eléggé elhasznált állapotban voltak. Ezeket, a több mint száz éves gépezeteket mondhatni sziszifuszi munkával restauráltam. Nos a mellékelt képen látható az eredmény, mert az egyik, a nagyobbik már teljesen kész. A kisebbiken, mely a régebbi, a klasszikus tölcséres típus, még dolgozom, de már nem sok hiányzik, hogy bemutatásra kész állapotba kerüljön.
Egyszóval alig várjuk, hogy bemutathassuk a többi régi rádióval és televízióval és más híradástechnikai eszközzel egyetemben ezeket a ritkaságokat...
2021. márc.
07
  Újjáéled a " Kisuccai " paraszttornác
Kategória: Egyéb - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

A Csengeri Helytörténeti Múzeum a Kubinyi Ágoston Program legutóbbi fordulójában – az elmúlt évekhez hasonlóan –sikeresen pályázott a múzeum udvarán korábban már felállított „Kisuccai” paraszttornác teljeskörű helyreállításának megvalósítására.Újjáéled Ns. Apáthy György és neje, Erdős Zsófia által 1865-be építtetett lakóházának tornáca a Múzeum udvarán….Célunk, a szabadtéri néprajzi gyűjteményünk teljessé válásának elérése, egy jellegzetes csengeri parasztház utcafronti és udvarának látványának felidézése a leghitelesebb módon.

Ezért korabeli ajtó valamint az utcai és udvari ablakok lettek beépítve, amelyek később a vakolt és fehérre meszelt falfelületen érvényesülnek igazán. A tornác természetesen műemlékjellegű téglával lesz borítva.

A munkálatok e hét csütörtökén kezdődtek meg, és Szakács Ferenc vállalkozó szakszerű kivitelezésében a tornác nemsokára teljes szépségében lesz látható
2021. márc.
03
  Megvan az ablak...
Kategória: Egyéb - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Örömmel közlöm, hogy a múzeum udvarán felállított paraszttornác ablak problémája megoldódott. Kérésünk nem volt hiábavaló, a csengeri emberek nagyon segítőkészek voltak.Ugyanis Szórádi Pál családja és Katona Pál szíves felajánlásából sikerült szerezni egy hiányzó ablaktokot, a hozzá való ablakszárnyakkal együtt. Nagyon köszönjük segítségüket. Holnap már be is lesznek építve, a képen látható félkész állapotban.
2021. márc.
01
  Támogassuk a múzeumot !
Kategória: A múzeum kincsei - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

A Múzeum a csengeriek segítségét kéri. Ugyanis a napokban kezdik folytatni a volt Kisutcáról (Hunyadi), a múzeumba átkerült oszlopos tornác rekonstrukcióját. A tornác utcai homlokzatához két, hagyományos kis parasztablak lenne szükséges, hogy azt be tudják építeni.A mellékelt két kép mutatja, hogy milyenekre gondolok, de bármilyen hasonlót is szívesen veszünk.
2021. febr.
26
  Régészeti kutatás a tótfalusi Becsky kastélynál
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Tudvalévő, hogy a Becsky - Kossuth –kastélyban komoly átalakítások folynak, egy pályázat keretében turisztikai fejlesztési program indult. Ennek során az udvaron hatalmas méretű, úgynevezett tűzi-víztározókat kell a föld alá süllyeszteni, több mint három méter mélységre.
Az ilyen jellegű munkáknál elengedhetetlen, sőt kötelező a régészeti megfigyelés, felügyelet. Ez történt a napokban, amikor hétfőn és csütörtökön a nyíregyházi Jósa András Múzeum régészével, Jakab Attilával és segítőjével Vizler Csabával együtt, a csengeri múzeum képviseletében, mi is részt vettünk ebben. Már az első órában a markoló kanala téglasorokat- alapokat bontott ki.
A téglákon N.E. monogram látszott. Még aznap tisztázódtak az alapfalak elhelyezkedései. Mint Szabó Zoltán segítőnk elmondotta, itt a TSZ darálója működött egykor. De az ezt megelőző évszázadokban is állt itt egy épület, amire bizonyíték az I. Katonai Felmérés térképe 1789-ből, de későbbi kataszteri térképek is jeleznek itt épületet.Csütörtökön tovább folyt a kutatás, de már mélyebb rétegekben. Leletanyag is jött elő, csempetöredék és egy –feltehetőleg Árpád-kori érme is. Több mint valószínű, hogy egy pincébe is bele ásott a markoló.
Talán egy hét múlva éri el a gép az előírt mélységet, s akkor újra kimegyünk a terepre.

2021. febr.
13
  Készülőben az új kiállítás ….
Kategória: A múzeum kincsei - Közzétette: admin

szerző: Fábián László

Immáron 13 éve volt utoljára technikatörténeti kiállítás a múzeumban. Most, hogy látogatási tilalom van érvényben, úgy gondoltuk, hogy van időnk megismételni ezt a nagyon érdekes, sokak által kedvelt tárlatot.Ennek berendezése azonban igen hosszú folyamat, melynek az első fázisa a raktárból kicipelt rádiók – tévék rendbehozatala, ez az újrapolitúrozással kezdődik. A galériateremben már gyűlnek a felújított régi technikai eszközök, de még az installációs munkák neheze még ezután következik.
2021. jan.
31
  Még kapható a „Csengeri Értékek Naptára 2021”
Kategória: Egyéb - Közzétette: admin
szerző:Szabó János

Kedves Érdeklődők! Még az ünnepek előtt megjelent a „Csengeri Értékek Naptára 2021” című, impozáns kiállítású kiadványunk, mely Csenger Értéktárát mutatja be kiváló minőségű illusztrációkon keresztül!A naptár elérhető a Csengeri Múzeumban! Érdeklődni emal:jszab7@gmail.com ésfabi.laci.jani@gmail.com illetve a 06-20-261-8826 és a 06-20-560-5027 telefonszámokon lehet!
Oldal:  1 [2] 3 ... 12 13 14