2019. jún.
15
  SHALOM
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Számtalansor elhangzott június 4-én ez a héber nyelvű köszöntés, mely valami olyasmit jelent, hogy üdvözöllek. Vajon miért hangzott el ez a szó oly gyakran azokban a napokban? Ez a nap, június 4-e az Emlékezés Napja volt. Emlékezés az újkori történelmünk gyászos és szomorú időszakára 1944 május – júniusára. Egy embertelen, őrült eszme jegyében fosztottak meg százezreket emberi jogaiktól, vagyonuktól, és végül életüktől is. Erre emlékeztek az egykori csengeri zsidó túlélők, ezek gyerekei és unokái. Pontosabban arra a napra, 1944. június 4 -re, amikor a mátészalkai gettóból gyötrelmes hetek után elindultak a marhavagonok Auswitzba, ami a legtöbb csengeri és környékbeli zsidó számára az utolsó utat jelentette.Már a múlt év végén jelezték Izraelből számunkra, hogy már szervezkedések folynak egy 2019 júniusban tartandó találkozóra, amit majd Csengerben az innen elszármazott zsidók tartanának, hogy egykori szülőföldjükön találkozzanak rég látott rokonok, ismerősök, s szeretnék, ha a múzeumba is ellátogathatnának, valamint meghívtak a zsidó temetőben tartandó megemlékezésre is. A kezdetben alig 8-10 fős szervező csapat a végére már több mint száz főre duzzadt, Kanadától az USA-ig, Izraelből és Európa más országaiból is jöttek. Tulajdonképpen az Interneten szereztek erről a találkozóról legtöbben hírt.
Júlia Tannenbaum, az egykori Lichmann Gábor malmos leánya korábban jelezte, hogy a múzeumba feltétlenül ellátogatnak, ahol igen kis számban, de találhatóak zsidó emlékek, ugyanakkor ismerték a 2014-es Holokauszt kiállítást is. Ezért döntöttünk úgy, hogy azt a kiállítást felújított formában újra megcsináljuk, ha már megtisztelnek bennünket, viszonozzuk azt ezzel a gesztussal.Hétfőn már délelőtt 9 órától folyamatosan érkeztek a csengeri elszármazottak, több túlélő, azok leszármazottjai, fiatalok, gyerekek, sőt egy alig pár hónapos dédunoka is. Héber, angol és magyar beszédtől lett hangos a terem, szinte érettségi találkozó hangulat lett, rég látott ismerősök fedezték fel egymást, bonyolult rokonsági ágakat bogoztak ki, a kiállított fotókon, melyek régi utcaképeket ábrázoltak ráismertek, illetve elmondások alapján próbálták azonosítani az egykori lakásukat, a környéket. Mondhatni gyarapodtunk is, mert hoztak régi családi fotókat, házakat ábrázoló képet is. Ezek a fotóarchívumunkat fogják gazdagítani, hogy az eltűnt csengeri zsidóságról minél több információnk legyen, többek között a Jungreisz, a Berger, a Kaufmann, a Rosenberg családokról, de sorolhatnám a neveket hosszasan.


Másnap volt a tulajdonképpeni Emlékezés Napja. A zsidó temető újonnan kialakított temetőbejáratánál gyülekezett a több mint száz fős csengeri zsidóság, kiegészülve a porcsalmai Hirshfeld Viktorral, aki a szervezés egyik motorja volt. Csenger vezetése Forján Zsolt polgármester személyben és a meghívott vendégek is képviseltették magukat, dr. Simai Zoltán főjegyző, Tóthné Orosz Melinda kapcsolattartó, Horváth Péter, dr. Arday András főorvos, Tőkés Zoltán ref. lelkész. Önkormányzatunk kis vendéglátást is szervezett a tűző napon szomjas vendégeknek. A csengeri Városi Televízió a teljes rendezvényt rögzítette. Héber nyelvű istentisztelettel vette kezdetét a megemlékezés, melyet személyes, megható visszaemlékezések követtek, melyeknek visszatérő befejezésekén elhangzott, hogy „Soha többé”. Kitűnt még az is, hogy mennyire ragaszkodnak ezek az emberek őseik szülőföldjéhez. A legidősebb túlélő Grószmann Ferenc 95 évével, korát meghazudtolva rengeteg emléket idézett fel a csengeri zsidóság múltjából.A temetőnél tartott megemlékezés után az egykori zsidó iskolánál gyűltek össze a vendégek. az iskola falán elhelyezett emléktábla avatásához, melyet Önkormányzatunk helyezett el. A fekete gránit táblán három nyelvű – héber –angol és magyar – felírat emlékeztet arra, hogy ebben az épületben zsidó gyermekek százai tanultak, s hogy az iskola mellett állt a csengeri zsidóság szent helye a zsinagóga.