2019. nov.
26
  Csenger a régész szemével...
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
,,Csenger a régész szemével - Kutatási eredmények, a jövő lehetőségei" címmel rendezett konferenciát a mai napon a Csengeri Helytörténeti Gyűjtemény és a Jósa András Múzeum Régészeti Osztálya. A Csenger Városi Kézilabda Club klubházában megrendezett konferencia célja nem volt más, mint bemutatni az elkészült Csenger-monográfia régészeti fejezetének kutatási eredményeit.Az előadók, Istvánovits Eszter és Jakab Attila vállalkoztak a feladatra, hogy Csenger régészeti múltját és kutatási jövőjét felvázolják. A konferencia megrendezését és a konferencia-anyag kötetben történő megjelentetését a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelmi Kollégiuma támogatta.

forrás:/Csengeri Helytörténeti Múzeum/
2019. nov.
18
  Nyomdában a Csenger Monográfia
Kategória: programajánló - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Örvendetes hír számunkra, hogy a régóta várt Csenger Monográfia pár héten belül megjelenik, ugyanis a nyomda december 5- re ígérte a munkálatok befejezését, illetve kiszállítását..

A tekintélyes oldalszámú - kb. 720 oldalas - kötet szerkesztőgárdájából többen neves nyíregyházi régészek.

Az őskort dr. Istvánovits Eszter régész írja, a középkort dr. Németh Péter régész, ebben külön Jánosiról Jakab Attila régész és Sanyikertről Pintye Gábor régész ír tanulmányt.

A Melith család megjelenésétől az -1711-ig tartó éveket Nagy Dóra levéltáros, míg a XVIII. századtól 1848-ig tartó időt Kujbusné Mecsei Éva főlevéltáros tárja fel, 1848- tól 1950 ig terjedő időszakot dr. Bene János történész dolgozza fel.

1950- től 1975-ig tartó éveket Szabó János kultúrtörténész tekinti át, az 1975-től napjainkig időszakot Fábián László és Fábián Béla írta meg. A kötetben Csenger néprajza is tért kap, ami Fábián László etnográfus munkája.

A kiadvány gazdag képanyaga méltó a tartalomhoz.

A Monográfia ünnepélyes bemutatójáról még egyelőre nem tudunk pontos dátumot mondani, hiszen számos egyeztetést kell ehhez megoldani, ugyanígy még arról sem lehet nyilatkozni, hogy mennyi lesz az ára a könyvnek, ez is később dől el.

A megjelenő példányszám 630 darab.kapcsolódó: Nagy az érdeklődés a Csenger monográfia iránt Katt ide!
2019. nov.
11
  Legszebb néprajzi tárgyunk: a mángorló
Kategória: A múzeum kincsei - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

A múzeumunk legszebb néprajzi tárgya az alant bemutatott mángorló, mely 1843-ban készült Csengerben. 1975-ben került gyűjteményünkbe, a rajta lévő kezdőbetűket azonban nem sikerült beazonosítani. A mángorlókat általában jegyajándékként adták kiválasztott menyasszonyoknak, értő mesterekkel faragtatták.
A mángorló a néprajzi teremben látható

Ez a darab nagyon szép motívumokkal díszített, ami ritkaság a mi vidékünkön, bár elképzelhető, hogy a készítés idején, főként az ilyen ajándék jellegű tárgyakon még általános volt. Különlegessé az teszi ezt a mángorlót, hogy rejtett erotikus üzenetei vannak, a nyelet megfigyelve ez egyértelművé válik. De az alatta lévő faragvány, mely virághoz hasonló, szintén a népi erotika egyik, nőiségre vonatkozó jelképe.

A mángorló egyébként a paraszti női munkák elmaradhatatlan eszköze volt, a frissen keményre megszáradt házivászon megpuhítására szolgált.
2019. nov.
07
  Sikeres a Kiss Lajos emlékkiállítás
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző :Fábián László

A nyíregyházi Jósa András Múzeummal a hivatalos kapcsolatokon túl is baráti- szakmai kapcsolatokat ápolunk. Semmi nem bizonyítja ezt jobban, hogy a megyei múzeumban nagy sikerrel megrendezett Kiss Lajos emlékkiállítás után - mely egyébként vándorkiállítás is - ezt követően második állomásként a csengeri múzeumot találták megfelelő helyszínnek.a kiállítás ezen része azt az állapotot illusztrálja, amikor 1944 októberében a nyíregyházi múzeum régészeti anyagát menteni kellett

Kiss Lajos a Szabolcs megyei múzeum második igazgatója – néprajzosa volt, kiváló szakemberként követte az alapító Jósa Andrást. A gazdag anyagú kiállítást rövid egy nap alatt rendeztük be a Galériateremben.
A megnyitó október 22-én volt, a városi ünnepséghez kapcsolódóan, melyet L. Szőllősi Katalin, a megyei múzeum könyvtárosa tartott. Felidézte azt az időszakot, amikor Kiss Lajosnak menteni kellett 1944-ben a múzeum értékes anyagát ezt egy élőkép mutatja be. Kitért Kiss Lajos munkásságára, polihisztor szemléletére. A kiállítás 2020 január elejéig tekinthető meg, majd innen Kiss Lajos szülőföldjén, Hódmezővásárhelyen lesz látható.
2019. okt.
22
  Vándorkiállítás a csengeri múzeumban
Kategória: programajánló - Közzétette: admin
Október 22-én délután, a városi ünnepséget követően nyílik meg a nyíregyházi jósa András Múzeum vándorkiállítása.A bemutatott anyag Kiss Lajos életét és munkásságát mutatja be.

[center]
Kiss Lajos, Jósa András múzeumigazgató utóda lett az 1900-as évek közepétől.Bár munkássága Szabolcs vármegyéhez kötődik, ennek ellenére számunkra is tanulságos.
A kiállítás január közepéig látogatható, majd szülővárosa múzeumába, Hódmezővásárhelyre utazik.


2019. okt.
08
  Méltó környezetbe került a Szuhányi díszmagyar
Kategória: A múzeum kincsei - Közzétette: admin
Csak egész röviden a Szuhányiakról, akik majd két évszázadon Csenger leggazdagabb birtokosai voltak. A család az 1700-as évek végén került Csengerbe, a volt Melith birtok egyik örököseként. Ebben az időben építették a ma is álló kastélyukat, ami jelenleg a Hotel Schuszter.Kialakítottunk a történeti teremben egy kis enteriőrt, ami ennek a viseletnek a hangulatát idézi, a Szuhányi Ferencet megörökítő festménnyel, valamint egy, a kastélyból származó pipatóriummal és bőrhuzatos székkel bővült a látvány.


kapcsolódó: Hazakerült dr.Szuhányi Ferenc díszmagyarja Katt ide!
2019. szept.
30
  Különleges vendéget fogadhattunk városunkban
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
Szeptember 29-én, Toronto-ból érkezett hozzánk Michael Gervers, a Toronto-i Egyetem történész-régész professzora, aki Molnár József lányának, Verának volt férje, egészen annak tragikusan korai haláláig. Michael máig ápolja felesége, Jóska bácsi és a Molnár-családdal fennálló rokonság emlékét, számos érdekes történetet hallottunk tőle "Csenger tudósáról" és természetesen Veráról is, akinek számos személyes tárgyi emlékét a múzeumnak adományozta.Lenyűgözte őt városunk szépsége és a múzeum anyagának gazdagsága, különösen a Molnár Józseffel és Verával kapcsolatos tárló. Útján elkísérte Forbáth Péter orvos-professzor, és Felvégi Rita jezsuita önkéntes is.Tartalmas, és a múzeum ügyeit érintő kérdésekben is elbeszélgettünk a múzeum parasztszobájában

Reményeink szerint jövőre újra itt köszönthetjük őket egy könyvbemutatón, ugyanis terveink között szerepel Molnár József összes Csengerrel kapcsolatos írásának egy kötetben történő megjelentetése, melyhez Gervers professzor úr anyagi hozzájárulását is felajánlotta. Köszönettel tartozunk Kimák Grétának, aki tolmácsként segítette közös kommunikációnkat. Csenger jó híre így Toronto-ba is eljuthat .

forrás:/Csengeri Helytörténeti Múzeum (facebook)/
2019. szept.
12
  Könyvbemutató a galériateremben
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző :Fábián László

Igen sűrű volt az augusztus vége, és a szeptember eleje rendezvények tekintetében számunkra. A régészeti beszámolók után bő egy héttel szeptember 5-én már egy könyvbemutatót szerveztünk. Nézzük az előzményeket. 2019 tavaszán a csengeri Gyermek és Ifjúsági Egyesület pályázatot adott be a Művészeti Akadémiához, egy Csengerrel kapcsolatos kiadványt célozva meg.Ugyanakkor a múzeumnak már korábban szándékában állt, egy Molnár József teljes munkásságát felölelő kötet megjelentetése –természetesen pályázati pénzből. Ezt azonban forráshiányra hivatkozva elutasították. Nos, miután az Egyesület pályázata nyert, megvolt a lehetősége, hogy az általunk már elkészített Molnár József féle anyagnak egy részét meg lehet jelentetni. Ez pedig a csengeri származású Riskó Ignácz életét és munkásságát dolgozta fel, az összes megjelent verseivel egyetemben. A szép kiállítású könyv meg is jelent, s ennek ünnepélyes bemutatója szeptember 5-én volt a múzeum galériatermében.

A Helytörténeti Múzeum időszakos tárlatainak otthont adó kiállítótermében mutatták be azt a könyvet, mely városunk méltán híres, ám mégis kissé elfeledett szülöttének Riskó Ignácnak az életrajzát és összegyűjtött verseit tartalmazza.

A Molnár József irodalomtörténész kéziratos tanulmányát tartalmazó, előszóval és Riskó-családfával is ellátott kötet a Magyar Művészeti Akadémia által kiírt pályázaton elnyert támogatásnak, valamint Csenger Város Önkormányzatának köszönhetően jelenhetett meg a Csengeri Ifjúsági Egyesület és a Helytörténeti Múzeum gondozásában.

A ,,Riskó Ignác részletes életrajza és összegyűjtött versei’’ címet viselő könyv bemutatóján Szabó János, a Helytörténeti Múzeum igazgatója mutatta be a kötetet a jelenlévőknek, majd ezt követően Fábián Lászlónak, a Helytörténeti Múzeum nyugalmazott igazgatójának Riskó életéről és munkásságáról szóló előadását hallhatta a könyvbemutató közönsége. Hogy csak egyetlen érdekességet említsünk az előadásból: a nagykárolyi megyebálon Riskó Ignác mutatta be jó barátjának, Petőfi Sándornak Szendrey Júliát, aki később a lánglelkű költő felesége lett.

Az esemény zárásaként Szabó János előadásában a Hymnus-féle (Tréfás utánzása Kölcsey híres hymnusának) című Riskó-verset hallgathatták meg a rendezvény résztvevői.

Oldal:  1 2 3 4 5 6 7 8