2019. szept.
12
  Könyvbemutató a galériateremben
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző :Fábián László

Igen sűrű volt az augusztus vége, és a szeptember eleje rendezvények tekintetében számunkra. A régészeti beszámolók után bő egy héttel szeptember 5-én már egy könyvbemutatót szerveztünk. Nézzük az előzményeket. 2019 tavaszán a csengeri Gyermek és Ifjúsági Egyesület pályázatot adott be a Művészeti Akadémiához, egy Csengerrel kapcsolatos kiadványt célozva meg.



Ugyanakkor a múzeumnak már korábban szándékában állt, egy Molnár József teljes munkásságát felölelő kötet megjelentetése –természetesen pályázati pénzből. Ezt azonban forráshiányra hivatkozva elutasították. Nos, miután az Egyesület pályázata nyert, megvolt a lehetősége, hogy az általunk már elkészített Molnár József féle anyagnak egy részét meg lehet jelentetni. Ez pedig a csengeri származású Riskó Ignácz életét és munkásságát dolgozta fel, az összes megjelent verseivel egyetemben. A szép kiállítású könyv meg is jelent, s ennek ünnepélyes bemutatója szeptember 5-én volt a múzeum galériatermében.

A Helytörténeti Múzeum időszakos tárlatainak otthont adó kiállítótermében mutatták be azt a könyvet, mely városunk méltán híres, ám mégis kissé elfeledett szülöttének Riskó Ignácnak az életrajzát és összegyűjtött verseit tartalmazza.

A Molnár József irodalomtörténész kéziratos tanulmányát tartalmazó, előszóval és Riskó-családfával is ellátott kötet a Magyar Művészeti Akadémia által kiírt pályázaton elnyert támogatásnak, valamint Csenger Város Önkormányzatának köszönhetően jelenhetett meg a Csengeri Ifjúsági Egyesület és a Helytörténeti Múzeum gondozásában.

A ,,Riskó Ignác részletes életrajza és összegyűjtött versei’’ címet viselő könyv bemutatóján Szabó János, a Helytörténeti Múzeum igazgatója mutatta be a kötetet a jelenlévőknek, majd ezt követően Fábián Lászlónak, a Helytörténeti Múzeum nyugalmazott igazgatójának Riskó életéről és munkásságáról szóló előadását hallhatta a könyvbemutató közönsége. Hogy csak egyetlen érdekességet említsünk az előadásból: a nagykárolyi megyebálon Riskó Ignác mutatta be jó barátjának, Petőfi Sándornak Szendrey Júliát, aki később a lánglelkű költő felesége lett.

Az esemény zárásaként Szabó János előadásában a Hymnus-féle (Tréfás utánzása Kölcsey híres hymnusának) című Riskó-verset hallgathatták meg a rendezvény résztvevői.