2019. nov.
07
  Sikeres a Kiss Lajos emlékkiállítás
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző :Fábián László

A nyíregyházi Jósa András Múzeummal a hivatalos kapcsolatokon túl is baráti- szakmai kapcsolatokat ápolunk. Semmi nem bizonyítja ezt jobban, hogy a megyei múzeumban nagy sikerrel megrendezett Kiss Lajos emlékkiállítás után - mely egyébként vándorkiállítás is - ezt követően második állomásként a csengeri múzeumot találták megfelelő helyszínnek.a kiállítás ezen része azt az állapotot illusztrálja, amikor 1944 októberében a nyíregyházi múzeum régészeti anyagát menteni kellett

Kiss Lajos a Szabolcs megyei múzeum második igazgatója – néprajzosa volt, kiváló szakemberként követte az alapító Jósa Andrást. A gazdag anyagú kiállítást rövid egy nap alatt rendeztük be a Galériateremben.
A megnyitó október 22-én volt, a városi ünnepséghez kapcsolódóan, melyet L. Szőllősi Katalin, a megyei múzeum könyvtárosa tartott. Felidézte azt az időszakot, amikor Kiss Lajosnak menteni kellett 1944-ben a múzeum értékes anyagát ezt egy élőkép mutatja be. Kitért Kiss Lajos munkásságára, polihisztor szemléletére. A kiállítás 2020 január elejéig tekinthető meg, majd innen Kiss Lajos szülőföldjén, Hódmezővásárhelyen lesz látható.