2020. jún.
12
  A pecsétgyűrű
Kategória: Nem látható értékeink - Közzétette: admin

szerző: Fábián László

Múzeumunk régészeti és egyéb gyűjteményágaiban számos olyan tárgy, érték van, dobozokban, zacskókban, melyek méretüknél fogva, vagy más ok miatt nincsenek kiállítva, nem kerülnek a látogatók szemei elé, pedig figyelemreméltó értékek számunkra.. Ezekből szemezgetek most.

Elsőként egy pecsétgyűrűt közlök, amely talán a legrégebbi darab . Az 1980-as évek elején honismereti szakköröseimmel a régi, Kossuth utcai tűzoltószertár oldalán ástunk, szabályos kutatóárkokat, ahol a középkorban egykor a Csaholyiak megerősített udvarháza volt, akik az 1300-as években helyezték ide uradalmi központjukat, később a Melithek várkastélya állt ezen a helyen.

Akkor nézzük magát a gyűrűt, illetve annak rajzolatát. A motívumokból igen régi típusú pecsétre következtethetünk, mert minél egyszerűbbek a rajzolatok, annál régebbi egy címer. Két, egymás alatti úgynevezett "lovagkereszt"- formájú kereszt áll, kör alakú részben.

Ezt valamiféle jelek veszik körbe, akár betűknek is felfoghatók. Ha jelek, akkor ezek valamit jelentettek egykor..
Szélen két párhuzamos kör szegélyezi a pecsétrajzolatot. A gyűrű mérete: átm. 2,25 cm. Agyaga: gyengén aranyozott bronz.

A pecsétgyűrű fényképe


Tehát összegzésképpen elmondhatjuk, hogy a fentebb tárgyalt pecsétgyűrű az 1300-as évekből való.
Ki tudja, milyen körülmények között került a föld mélyébe
.....