2020. szept.
18
  Ismeretlen rendeltetésű kőidomok az idei ásatásból...
Kategória: A múzeum kincsei - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Mint már ismert, az idén is nyitottunk a tavalyinál jóval kisebb két kis szelvényt a múzeumudvaron, a kerítés közelében, ahol jó harminc éve a magasfeszültségű kábelt vezették el. Akkor feliratos régi sírkő töredékeket találtak, s ez adott reményt, hogy talán további eredményeket érünk el. Sikerült is 4-5 feliratos és évszámos és ép téglát "kibányászni" az alapfalakból. Ennél is érdekesebbek azonban az igen fenti rétegből - kb. 30.40 cm "mélységből" előkerült kőidomok, melyekre, éppen ezért nem is figyeltünk fel.Jakab Attila régésznek feltűnt, hogy bizonyos vöröses- barnás festéknyomok vannak rajtuk. Ezután kezdődtek meg a találgatások a kövek egykori rendeltetéséről. Tudtuk azt, hogy egykor a parókia udvarára hordták feltöltés céljából az 1700-as évek elején a templom átalakításakor keletkezett törmelékeket.

Nos, ilyen esetekben a találgatások helyett legjobb a szakemberhez fordulni, mégpedig Papp Szilárd művészettörténészhez, a középkori templomok nagy ismerőjéhez, aki a csengeri templomról is írt egy igen részletes tanulmányt. Levélben megkerestem, elküldve a kövek fotóit, elletve rajzot is. Papp Szilárd, aki az Szépművészeti Múzeum szakembere hamarosan válaszolt is.
Véleménye szerint -már amit fotóról meg lehet állapítani - a következő volt:"...a kis méretek alapján is -az jutott eszembe, hogy inkább talán feliratos táblákról (epitáfium (szentségtartó), síremlék, építési felírat stb) származhatnak. A néhol rajtuk látható vörös foltos festés márványimitációra utal, és ezt könnyebb is elképzelni ilyen tárgyakon, mint nyíláskereteknél."

Tehát mint igazi szakember nem százszázalékos véleményt formált, hanem, a "lehetnek"kifejezést használta. A biztonság kedvééért csomagban elküldtem neki a köveket, hogy anyagvizsgálatokat is tudjon végezni, ami aztán végképp eldöntheti a kérdést.