2023. máj.
07
  Múzeumi adományozók
Kategória: Egyéb - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Az egykori Csengeri Hírmondó rendszeres és kedvelt rovata volt a „Múzeumi adományozók” – melyben a nemeslelkű adományozók szerepeltek, akik által gyűjteményünk gyarapodott. A felajánlott tárgyak, dokumentumok nem voltak mind egetverő nagy értékek, de nem is ez volt a döntő, hanem a csengeri múzeumhoz, a szülőföldhöz való pozitív hozzáállás.
Úgy gondolom, hogy a Hírmondó hiányában, itt folytathatnám ezt a rovatot, mintegy kedvcsinálóként.

Még az év elején, januárban értékes dokumentumot adományozott Soós Zoltán, aki Józsán él, de csengeri kötődésű és szívű. Az irat egy kortes választási röpirat, melyet Luby Béla 1905. február 18-án adott ki, Nagygécből keltezve. Luby Béla egyébiránt a csengeri választókerület országgyűlési képviselője volt a századfordulón éveken keresztül. Katt ide!
Május elején Márián Sándor, édesanyja –(Márián Sándorné, Deák Magdolna, Jókai u) Singer típusú régi varrógépét hozta be Múzeumunk számára. Mint ipartörténeti emléket köszönettel és örömmel vettük.
Úgyszintén a napokban özv. Vass Lászlóné, Farkas Anikó két nagy szatyornyi anyagot juttatott el a Múzeumba, melyekben édesapja, Farkas László ny. tűzoltó főtörzsőrmester (Porcsalma) tűzoltó múltjának emlékei voltak, köztük számos kitüntetés, emléklap, egy tűzoltó köpeny, zubbony, nadrág és egy pár csizma.