2021. febr.
26
  Régészeti kutatás a tótfalusi Becsky kastélynál
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Tudvalévő, hogy a Becsky - Kossuth –kastélyban komoly átalakítások folynak, egy pályázat keretében turisztikai fejlesztési program indult. Ennek során az udvaron hatalmas méretű, úgynevezett tűzi-víztározókat kell a föld alá süllyeszteni, több mint három méter mélységre.
Az ilyen jellegű munkáknál elengedhetetlen, sőt kötelező a régészeti megfigyelés, felügyelet. Ez történt a napokban, amikor hétfőn és csütörtökön a nyíregyházi Jósa András Múzeum régészével, Jakab Attilával és segítőjével Vizler Csabával együtt, a csengeri múzeum képviseletében, mi is részt vettünk ebben. Már az első órában a markoló kanala téglasorokat- alapokat bontott ki.
A téglákon N.E. monogram látszott. Még aznap tisztázódtak az alapfalak elhelyezkedései. Mint Szabó Zoltán segítőnk elmondotta, itt a TSZ darálója működött egykor. De az ezt megelőző évszázadokban is állt itt egy épület, amire bizonyíték az I. Katonai Felmérés térképe 1789-ből, de későbbi kataszteri térképek is jeleznek itt épületet.Csütörtökön tovább folyt a kutatás, de már mélyebb rétegekben. Leletanyag is jött elő, csempetöredék és egy –feltehetőleg Árpád-kori érme is. Több mint valószínű, hogy egy pincébe is bele ásott a markoló.
Talán egy hét múlva éri el a gép az előírt mélységet, s akkor újra kimegyünk a terepre.