2023. febr.
24
  Virtuális séta a Csengeri Múzeumban
Kategória: rólunk írták - Közzétette: admin
Mindenképpen hiánypótló annak a tárlatvezetőnek a létrehozása, melyet most vehet kézbe a látogató, ha a Csengeri Helytörténeti Múzeumra kíváncsi. „Korábban nem volt ilyen kiadványunk, éppen ezért már évek óta a terveink között szerepelt egy ilyen kötet megszerkesztése, de ehhez kellett egy olyan pályázati lehetőség, mint a Magyar Géniusz Program, ami lehetővé tette, hogy az általunk elképzelt módon valósulhasson meg a könyv.Úgy gondoljuk, hogy múzeumunk kiállításának anyaga mindenképpen megérdemelte, hogy egy ilyen jellegű kiadvány megjelenjen róla” – mondta el Szabó János, a gyűjtemény szakmai vezetője.

A cél elsősorban az volt, hogy az innen elszármazott látogatók, avagy a valamiképpen Csengerhez kötődők, belelapozva a múzeumvezetőbe, otthon is fel tudják idézni a látottakat. Nem mellékesen a tudományos-szakmai közegben is magasabb nívóba helyeződik a gyűjtemény egy ilyen kiadvány által. Az alkotók célkitűzései közé tartozott a helyi iskolai közösségek aktívabb bevonása is, ezért is terveznek a jövőben az általános iskola és a gimnázium diákjaival múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartani.


A könyvet Fábián László és Fábián Béla írták, akik a múzeum alapítói és berendezői voltak.
A technikai kivitelezésben segédkezett Szabó János és Kovács Norbert,
míg a kötet nyomdai munkálatait, szedését-tördelését Szemán Attila végezte.

A kötetben teremről-teremre haladva kerül bemutatásra a gyűjtemény. A termek gyűjtőkörök szerint szerveződnek: iskolatörténeti, régészeti-történeti és néprajzi anyag. A kiadványban a múzeum kialakulásának történetén túl, a termekben lévő állandó kiállítások vannak listázva, majd ezen kiállítások átfogó bemutatása kapott helyet.

forrás:/Magyar Géniusz Program/
2023. febr.
22
  Kettős könyvbemutató
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Február 17-én, pénteken, a szokásos helyen, a Múzeummal szomszédos Kézilabda Klubházban, az új év első könyvbemutatóján két új kiadványt ismerhetett meg a csengeri közönség. A "Mesélő régi csengeri képek, képeslapok című könyvben régi csengeri utcaképek, képeslapok idézik fel a település központjának és főbb utcáinak egykori  városias arculatát, s mindezekhez részletes információk is társulnak.Ezek anyagát hosszas évek kutató munkájával állította össze Fábián László és Fábián Béla.

A másik kiadvány hézagpótló, mely a csengeri Helytörténeti Múzeumot mutatja be bőséges képanyaggal és eligazító szövegekkel, melyet szintén a szerzőpáros állított össze, mintegy múzeumi tárlatvezetőként.A rendezvényt megtisztelte jelenlétével városunk polgármestere, Forján Zsolt is,
aki köszöntötte a megjelenteket és méltatta a szerzőket.

A két könyv kiadását a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége támogatta a Magyar Géniusz Programon keresztül.
2023. febr.
10
  Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Kategória: programajánló - Közzétette: admin


Tisztelt érdeklődők!

Az e hét péntekre tervezett könyvbemutatónk (2022. 02. 17.) kezdési időpontja 17:00-ra módosul! Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
2023. febr.
07
  Könyvbemutató Nagyecseden
Kategória: programajánló - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Február 3-án öttagú csengeri csapat szállt ki a mikrobuszból Nagyecseden a Művelődési Központ előtt, ugyanis itt mutatta be Szabó Előd családfakutató –a már általunk beharangozott „Az óriáscsaládfák földjén- Nagyecsed családjai” – című legújabb könyvét. Erre az eseményre Zoltán Borzován Eszter, az ecsedi múzeum vezetője invitálta meg a csengeri Helytörténeti Múzeum vezetőit.
Fábián László nyugalmazott múzeumvezető beszélgetett a könyv szerzőjével, a terem tömve volt.

Velünk tartott még Bokor László , Medgyessy Zoltán, Fábián Béla és természetesen velünk volt Szabó János múzeumvezető is. . Megjegyzendő, hogy négyen rokoni kapcsolatokkal rendelkeztünk és ápolunk Ecseden.

Tehát tulajdonképpen a könyv bemutatójára voltunk hivatalosak, ennélfogva Fábián László nyugalmazott múzeumvezető beszélgetett a könyv szerzőjével, a kötetről. Őszintén szólva meglepő volt számunkra a nagyszámú érdeklődő közönség, a terem tömve volt.
A majd’ egy órás beszélgetés után Előd alig győzte dedikálni az igen nívós küllemű könyvet.