Hír: A MELIHT – KASTÉLY csempeanyaga fotókon
(Kategória: A múzeum kincsei)
Küldte: admin
vasárnap 05 november 2023 - 07:37:43

szerző: Fábián László

November 2-án a múzeumba látogatott Szabó Renáta fiatal régészhölgy. Ez még nem lenne különös hír, de ő Jakab Attila régész barátunk ajánlására jött el, és kifejezetten a gazdag régészeti anyagunkra volt kíváncsi. De ez még mindig nem hír, hanem az teszi látogatását hír jelentőségűvé, hogy nem érkezett üres kézzel, Mint kiderült korábban a Magyar Nemzeti Múzeumban dolgozott, a lehetősége volt a középkori raktáranyagot áttekinteni, s ott bukkant rá a csengeri Melith - kastély 1935- évi ásatási leleteire, mely főként reneszánsz csempékből- csempetöredékekből áll.


Ezeket gondosan lefotózta s a képeket rendelkezésünkre bocsátotta, így ez az anyag számítógépünkre téve várja a további feldolgozást.


Bár a múzeumunk is őriz számos csempét-csempetöredéket a Kastélyról, de az új anyagban sok új, érdekes forma- minta tűnik fel. Különösen érdekesek a színes mintás töredékek, melyek a Csengerben előkerült anyagból teljesen hiányoznak.

Ezenfelül még lefényképezte a 1935-os Kastélydombi feltárás, Gallus Sándor régész által készített ásatási dokumentációkat is, bár ezek mikrofilmen már megvannak adattárunkban, de a Szabó Renáta által készített fotók sokkal- sokkal jobbak, részletdúsabbak.
Természetesen a kiállítást is megtekintette, szakavatott régész szemmel, s mint mondotta meglepődött annak gazdagságán, s szakszerűségén.Ezen hír származási helye:
( http://csengerimuzeum.sm13.net/news.php?extend.363 )