2020. szept.
24
  Tárlóban a kiegészített dák edény
Kategória: A múzeum kincsei - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

A múlt hét péntekén (18.) visszahozták azt a dák edényt, melyet a Jósa András Múzeum restaurátorai egészítettek ki, azaz visszaállították az eredeti formáját, hiszen az edénynek csak a fél oldala volt meg. Ezt pár éve Mihók Fanni hozta be a múzeumba, s elmondása szerint a Szamos palajon hevert. Köszönet neki ezért, illetve a restaurátoroknak a munkájukért.

Szóljunk néhány szót a fent említett edényről:

Magassága 18 cm, szájátmérője 14 cm, anyaga szürkésfekete, fényes cserép, korongolt.
Régész szakemberek szerint dák eredetű kerámia.


Mielőtt a dákokról esne szó, elöljáróban le kell szögeznem, hogy e népnek abszolút semmi köze a románsághoz, bárhogy is ez az ő „államvallásuk”

Az mindenesetre cáfolhatatlan tény, hogy a dákok nagy szerepet játszottak Erdély történelmében, s csak a rómaiaktól elszenvedett vereségük vetett ennek véget, (Kr. u. I. sz.) s több menekülő néptöredékük Észak Erdélybe, így vidékünkre szorult vissza, s itt a germánokkal olvadtak össze.

Területünk a Kr. u. I-II. században így nagy valószínűséggel az ő fennhatóságuk alatt állt. Erre utal a fent említett edény, de a Sanyikerten talált római kori fibulák és ezüstpénzek a rómaikkal való kereskedelmi útvonalat is jeleznek.

A szépen kirestaurált edényt már el is helyeztük a megfelelő tárlóba. Reméljük, hogy a Szamos palaja még további kincseket rejt múzeumunk számára.


2020. szept.
18
  Ismeretlen rendeltetésű kőidomok az idei ásatásból...
Kategória: A múzeum kincsei - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Mint már ismert, az idén is nyitottunk a tavalyinál jóval kisebb két kis szelvényt a múzeumudvaron, a kerítés közelében, ahol jó harminc éve a magasfeszültségű kábelt vezették el. Akkor feliratos régi sírkő töredékeket találtak, s ez adott reményt, hogy talán további eredményeket érünk el. Sikerült is 4-5 feliratos és évszámos és ép téglát "kibányászni" az alapfalakból. Ennél is érdekesebbek azonban az igen fenti rétegből - kb. 30.40 cm "mélységből" előkerült kőidomok, melyekre, éppen ezért nem is figyeltünk fel.Jakab Attila régésznek feltűnt, hogy bizonyos vöröses- barnás festéknyomok vannak rajtuk. Ezután kezdődtek meg a találgatások a kövek egykori rendeltetéséről. Tudtuk azt, hogy egykor a parókia udvarára hordták feltöltés céljából az 1700-as évek elején a templom átalakításakor keletkezett törmelékeket.

Nos, ilyen esetekben a találgatások helyett legjobb a szakemberhez fordulni, mégpedig Papp Szilárd művészettörténészhez, a középkori templomok nagy ismerőjéhez, aki a csengeri templomról is írt egy igen részletes tanulmányt. Levélben megkerestem, elküldve a kövek fotóit, elletve rajzot is. Papp Szilárd, aki az Szépművészeti Múzeum szakembere hamarosan válaszolt is.
Véleménye szerint -már amit fotóról meg lehet állapítani - a következő volt:"...a kis méretek alapján is -az jutott eszembe, hogy inkább talán feliratos táblákról (epitáfium (szentségtartó), síremlék, építési felírat stb) származhatnak. A néhol rajtuk látható vörös foltos festés márványimitációra utal, és ezt könnyebb is elképzelni ilyen tárgyakon, mint nyíláskereteknél."

Tehát mint igazi szakember nem százszázalékos véleményt formált, hanem, a "lehetnek"kifejezést használta. A biztonság kedvééért csomagban elküldtem neki a köveket, hogy anyagvizsgálatokat is tudjon végezni, ami aztán végképp eldöntheti a kérdést.
2020. szept.
06
  Nyári Tárlat - megnyílt a csengeri alkotók kiállítása a múzeumban
Kategória: programajánló - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Szeptember 4-én -egyszeri, kényszerű halasztás után népes számú közönség gyűlt össze a múzeum Galériatermében, ahol délután öt órakor megnyílt a "Nyári Tárlat- című kiállítás.Ideje volt, hogy múzeumunk bemutatkozási lehetőséget biztosítson az itt élő alkotóknak, hogy Csenger műértő közönsége is megismerhesse munkáikat.

 A megnyitón az alkotók is részt vettek szinte teljes számban hozzátartózóikkal, barátaikkal egyetemben
(a megnyítón készült képekhez Katt ide! )

Az alkotók nem profik, szabad idejükben munkálkodnak, hogy kifejezhessék önmagukat. Munkáik széles skálát fognak össze, úgy anyagban mint technikában. Kis lélekszámához képet Csenger városában dicséretes számú alkotót tudtunk "felfedezni", s remélhetőleg számuk nőni fog.
2020. aug.
31
  Lezárult a határon átnyúló uniós pályázat
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

A RO-Hu 2-97 kódszámú COMMODI elnevezésű, határon átnyúló uniós pályázat záró Work Shopja kissé rendhagyó alakban, de megtörtént, augusztus 25-én.. Az eredeti tervek szerint ennek Vetésen kellett volna megtörténnie , ám a jól ismert okok miatt sajnos ezt a helyszínt nem lehetett biztosítani, de hála a modern technikának mégiscsak megoldást kínált az on-line kapcsolat, amit a szervezők apróbb, elkerülhetetlen kis hang- és képhibákkal, de sikeresen megoldottak.Több helyszínről jelentkeztek be a partnertelepülések, ám az egyszerűség végett Csenger és Geszteréd is a nyíregyházi Jósa András Múzeumból. A csengeri múzeumot Szabó János és Fábián László képviselte.

A nyíregyházi régészek L. Nagy Márta és Istvánovits Eszter a Régészeti Osztály vezetői voltak vendéglátóink, akik maguk is a pályázat résztvevőiként tevékenykedtek. A határ túloldaláról, romániai részről a Szatmárnémeti Múzeumból Kádas Zoltán régész, Nagykárolyból Gindele Róbertet láthattuk, hallhattuk.

Vetésről a Polgármesteri hivatalból maga a vetési polgármester Illyés Gyula köszöntötte a "résztvevőket", majd szót kapott Török József, a helyi Helytörténeti Gyűjtemény vezetője. A partnertelepülések és szervezetek több fontos szakmai kérdést tisztáztak, elemezték az elvégzett munkákat és eredményeket s kifejezték abbéli reményüket, hogy ezt a "légies" tanácskozást valamikor személyes találkozás is megpecsételi.
2020. aug.
31
  Csengeri alkotók nyári tárlata
Kategória: programajánló - Közzétette: admin
Ezen a kiállításon bemutatkoznak a Csengerben élő, illetve ide kötődő tehetséges alkotók,, kilépve a nyilvánosság elé. Nem kevés bátorság kell ehhez, de ők vállalták ezt, hogy alkotásaik által megismerjük tudásukat.


Csak bátorítani tudjuk őket ezzel a kiállítással.
2020. aug.
19
  Esti előadás a múzeum udvarán
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

A több helyszínen bemutatott Csehov darab színészei és a népes látogatósereg elérkezett a múzeum udvarára. mindeközben már leszállt az est, de a villanyfény előnyére vált az előadásnak.


A nézők nagy érdeklődéssel figyelték a nem mindennapi előadástMelecsky Kristóf és Ingrida Baginova alakítása a múzeum udvarán

A két színész, Melecsky Kristóf és Ingrida Baginova mindketten Felvidékről, igencsak kitett magáért, játékukat a felszabadultság jellemezte, melyet a hálás közönség többször nyíltszíni tapssal jutalmazott, a beépített gegek pedig hangos nevetést váltottak ki jónéhányszor. Mondhatni az egyik legsikerültebb részt láthatta a nagyérdemű.a romantikus hangulatú múzeum udvaron.
2020. aug.
17
  Színház a Múzeum udvarán
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Az elmúlt hét, azaz aug. 9- től, egészen szombatig (aug. 15), a színházról szólt a történet Csengerben. Ugyanis városunk szülötte, Eszenyi Enikő hagyományteremtő szándékkal egyhetes „színészképzőt” szervezett településünkön, természetesen neves művészek és előadók irányításával és közreműködésével.Számunkra azonban csak a múzeummal kapcsolatos történések az érdekesek. Enikő a Sirály-című Csehov darab egy jelenetének helyszínét a múzeum udvaron találta legmegfelelőbbnek bemutatni. Szerdától már itt próbáltak a szimpatikus ifjú szereplők, és szombat délelőtt megtartották a főpróbát Eszenyí Enikő irányításával. Ezt szeretnénk pár fotóval bemutatni. Az esti előadás képeit a későbbiekben tesszük közzé.
2020. aug.
09
  Véget ért az ásatás...
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

2019 augusztus végén, tehát az egy éve elkezdődött régészeti feltárás immáron befejeződött ez év augusztus 3-án, hétfőn. Az elmúlt évi ásatás eredményeiről már jelent meg írás, a teljes összegzést a közeljövőben írja meg Jakab Attila vezető régész.Mint már arról volt szó, tulajdonképpen a régi református parókia alapfalait tisztáztuk hozzávetőlegesen, melyet a most nyitott két új kis szelvény pontosított. Bár már ismertük a parókia építési dátumát egy korábbi feliratos tégla alapján- ami 1798 volt. Szerencsés véletlen folytán az alapozási árok aljáig kibányászott téglatörmelékek között 4-5 ép tégla és 3 nagyobb töredék is előkerült, így a téglákat tipizálni lehetséges. A téglák feliratai egyébként Cs Ref Ekl, és ez alatt, illetve felette a már említett évszám. A betűk és az évszám mérete is változik a téglákon.A most augusztus elején nyitott két kisebb szelvényben a falmaradványokon kívül egyéb számottevő leletanyag sajnos nem került elő, mindemellett az ásatás eredményesnek mondható. Annál is inkább, mert ha nagy nehezen is – de megtaláltuk az altalajt, két méter közelében. A későbbiekben a Jósa András Múzeumban dolgozó geodéták és rajzolók a megtalált alapfalakból megszerkesztik a volt parókia alapfalait.

kapcsolódó: A Múzeum udvara még tartogathat meglepetéseket Katt ide!
Folytatódott az ásatás... Katt ide!
Ásatás a múzeum udvarán Katt ide!
Megkezdődtek az ásatások a csengeri múzeum udvarán Katt ide!
A múzeum falának rejtélye ...avagy miről mesél egy régi tégla Katt ide!
Oldal:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10