2019. nov.
18
  Nyomdában a Csenger Monográfia
Kategória: programajánló - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Örvendetes hír számunkra, hogy a régóta várt Csenger Monográfia pár héten belül megjelenik, ugyanis a nyomda december 5- re ígérte a munkálatok befejezését, illetve kiszállítását..

A tekintélyes oldalszámú - kb. 720 oldalas - kötet szerkesztőgárdájából többen neves nyíregyházi régészek.

Az őskort dr. Istvánovits Eszter régész írja, a középkort dr. Németh Péter régész, ebben külön Jánosiról Jakab Attila régész és Sanyikertről Pintye Gábor régész ír tanulmányt.

A Melith család megjelenésétől az -1711-ig tartó éveket Nagy Dóra levéltáros, míg a XVIII. századtól 1848-ig tartó időt Kujbusné Mecsei Éva főlevéltáros tárja fel, 1848- tól 1950 ig terjedő időszakot dr. Bene János történész dolgozza fel.

1950- től 1975-ig tartó éveket Szabó János kultúrtörténész tekinti át, az 1975-től napjainkig időszakot Fábián László és Fábián Béla írta meg. A kötetben Csenger néprajza is tért kap, ami Fábián László etnográfus munkája.

A kiadvány gazdag képanyaga méltó a tartalomhoz.

A Monográfia ünnepélyes bemutatójáról még egyelőre nem tudunk pontos dátumot mondani, hiszen számos egyeztetést kell ehhez megoldani, ugyanígy még arról sem lehet nyilatkozni, hogy mennyi lesz az ára a könyvnek, ez is később dől el.

A megjelenő példányszám 630 darab.kapcsolódó: Nagy az érdeklődés a Csenger monográfia iránt Katt ide!
2019. nov.
11
  Legszebb néprajzi tárgyunk: a mángorló
Kategória: A múzeum kincsei - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

A múzeumunk legszebb néprajzi tárgya az alant bemutatott mángorló, mely 1843-ban készült Csengerben. 1975-ben került gyűjteményünkbe, a rajta lévő kezdőbetűket azonban nem sikerült beazonosítani. A mángorlókat általában jegyajándékként adták kiválasztott menyasszonyoknak, értő mesterekkel faragtatták.
A mángorló a néprajzi teremben látható

Ez a darab nagyon szép motívumokkal díszített, ami ritkaság a mi vidékünkön, bár elképzelhető, hogy a készítés idején, főként az ilyen ajándék jellegű tárgyakon még általános volt. Különlegessé az teszi ezt a mángorlót, hogy rejtett erotikus üzenetei vannak, a nyelet megfigyelve ez egyértelművé válik. De az alatta lévő faragvány, mely virághoz hasonló, szintén a népi erotika egyik, nőiségre vonatkozó jelképe.

A mángorló egyébként a paraszti női munkák elmaradhatatlan eszköze volt, a frissen keményre megszáradt házivászon megpuhítására szolgált.
2019. nov.
07
  Sikeres a Kiss Lajos emlékkiállítás
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző :Fábián László

A nyíregyházi Jósa András Múzeummal a hivatalos kapcsolatokon túl is baráti- szakmai kapcsolatokat ápolunk. Semmi nem bizonyítja ezt jobban, hogy a megyei múzeumban nagy sikerrel megrendezett Kiss Lajos emlékkiállítás után - mely egyébként vándorkiállítás is - ezt követően második állomásként a csengeri múzeumot találták megfelelő helyszínnek.a kiállítás ezen része azt az állapotot illusztrálja, amikor 1944 októberében a nyíregyházi múzeum régészeti anyagát menteni kellett

Kiss Lajos a Szabolcs megyei múzeum második igazgatója – néprajzosa volt, kiváló szakemberként követte az alapító Jósa Andrást. A gazdag anyagú kiállítást rövid egy nap alatt rendeztük be a Galériateremben.
A megnyitó október 22-én volt, a városi ünnepséghez kapcsolódóan, melyet L. Szőllősi Katalin, a megyei múzeum könyvtárosa tartott. Felidézte azt az időszakot, amikor Kiss Lajosnak menteni kellett 1944-ben a múzeum értékes anyagát ezt egy élőkép mutatja be. Kitért Kiss Lajos munkásságára, polihisztor szemléletére. A kiállítás 2020 január elejéig tekinthető meg, majd innen Kiss Lajos szülőföldjén, Hódmezővásárhelyen lesz látható.
2019. okt.
22
  Vándorkiállítás a csengeri múzeumban
Kategória: programajánló - Közzétette: admin
Október 22-én délután, a városi ünnepséget követően nyílik meg a nyíregyházi jósa András Múzeum vándorkiállítása.A bemutatott anyag Kiss Lajos életét és munkásságát mutatja be.

[center]
Kiss Lajos, Jósa András múzeumigazgató utóda lett az 1900-as évek közepétől.Bár munkássága Szabolcs vármegyéhez kötődik, ennek ellenére számunkra is tanulságos.
A kiállítás január közepéig látogatható, majd szülővárosa múzeumába, Hódmezővásárhelyre utazik.


2019. okt.
08
  Méltó környezetbe került a Szuhányi díszmagyar
Kategória: A múzeum kincsei - Közzétette: admin
Csak egész röviden a Szuhányiakról, akik majd két évszázadon Csenger leggazdagabb birtokosai voltak. A család az 1700-as évek végén került Csengerbe, a volt Melith birtok egyik örököseként. Ebben az időben építették a ma is álló kastélyukat, ami jelenleg a Hotel Schuszter.Kialakítottunk a történeti teremben egy kis enteriőrt, ami ennek a viseletnek a hangulatát idézi, a Szuhányi Ferencet megörökítő festménnyel, valamint egy, a kastélyból származó pipatóriummal és bőrhuzatos székkel bővült a látvány.


kapcsolódó: Hazakerült dr.Szuhányi Ferenc díszmagyarja Katt ide!
Oldal:  [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10