2021. febr.
26
  Régészeti kutatás a tótfalusi Becsky kastélynál
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Tudvalévő, hogy a Becsky - Kossuth –kastélyban komoly átalakítások folynak, egy pályázat keretében turisztikai fejlesztési program indult. Ennek során az udvaron hatalmas méretű, úgynevezett tűzi-víztározókat kell a föld alá süllyeszteni, több mint három méter mélységre.
Az ilyen jellegű munkáknál elengedhetetlen, sőt kötelező a régészeti megfigyelés, felügyelet. Ez történt a napokban, amikor hétfőn és csütörtökön a nyíregyházi Jósa András Múzeum régészével, Jakab Attilával és segítőjével Vizler Csabával együtt, a csengeri múzeum képviseletében, mi is részt vettünk ebben. Már az első órában a markoló kanala téglasorokat- alapokat bontott ki.
A téglákon N.E. monogram látszott. Még aznap tisztázódtak az alapfalak elhelyezkedései. Mint Szabó Zoltán segítőnk elmondotta, itt a TSZ darálója működött egykor. De az ezt megelőző évszázadokban is állt itt egy épület, amire bizonyíték az I. Katonai Felmérés térképe 1789-ből, de későbbi kataszteri térképek is jeleznek itt épületet.Csütörtökön tovább folyt a kutatás, de már mélyebb rétegekben. Leletanyag is jött elő, csempetöredék és egy –feltehetőleg Árpád-kori érme is. Több mint valószínű, hogy egy pincébe is bele ásott a markoló.
Talán egy hét múlva éri el a gép az előírt mélységet, s akkor újra kimegyünk a terepre.

2021. febr.
13
  Készülőben az új kiállítás ….
Kategória: A múzeum kincsei - Közzétette: admin

szerző: Fábián László

Immáron 13 éve volt utoljára technikatörténeti kiállítás a múzeumban. Most, hogy látogatási tilalom van érvényben, úgy gondoltuk, hogy van időnk megismételni ezt a nagyon érdekes, sokak által kedvelt tárlatot.Ennek berendezése azonban igen hosszú folyamat, melynek az első fázisa a raktárból kicipelt rádiók – tévék rendbehozatala, ez az újrapolitúrozással kezdődik. A galériateremben már gyűlnek a felújított régi technikai eszközök, de még az installációs munkák neheze még ezután következik.
2021. jan.
31
  Még kapható a „Csengeri Értékek Naptára 2021”
Kategória: Egyéb - Közzétette: admin
szerző:Szabó János

Kedves Érdeklődők! Még az ünnepek előtt megjelent a „Csengeri Értékek Naptára 2021” című, impozáns kiállítású kiadványunk, mely Csenger Értéktárát mutatja be kiváló minőségű illusztrációkon keresztül!A naptár elérhető a Csengeri Múzeumban! Érdeklődni emal:jszab7@gmail.com ésfabi.laci.jani@gmail.com illetve a 06-20-261-8826 és a 06-20-560-5027 telefonszámokon lehet!
2021. jan.
25
  A rejtélyes védjegy
Kategória: A múzeum kincsei - Közzétette: admin

szerző. Fábián László

Jó pár éve az Ecsedy- házból (Béke u) került gyűjteményünkbe egy egyszerű, mindennapi faláda, melyen ez a rejtélyes védjegy –ma úgy mondják logó- látható. Igen különös a jel, mert egy hatágú zsidó Dávid csillagon egy kettős kereszt, s a csillagban UZI felirat. A kettős kereszt bal oldalán C- alatta M –a jobb oldalán I és alatta R betűk vannak.Az ábrát átküldtem az Országos Zsidó Múzeumnak, ők sem tudnak semmit mondani,
legalább is eddig még nem érkezett válasz.

Elképzelésem szerint ez a logó- védjegy – egy keresztény – zsidó vegyes cég lehetett, de, hogy mivel foglalkoztak azt nem tudhatjuk, az ötven kiló tartalmú ládában mi lehetett az meg végképp kideríthetetlen. Egy biztosra vehető, UZI géppisztolyok nem voltak benne.
2021. jan.
23
  Új kötettel köszöntjük Magyar Kultúra Napját
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: János Szabó

Kedves Érdeklődők! A Magyar Kultúra Napjára időzítve megjelent a Csengeri népmesék című kötetünk, mely a Molnár József által az 1920-as években gyűjtött meséket tartalmazza.A szövegek a helyi nyelvi sajátosságok figyelembe vételével kerültek kiadásra, a mesékhez a szerkesztők illusztrációkat és lábjegyzetes magyarázatokat is csatoltak. A kötet hangoskönyv formában is rögzítésre került, a meséket Nagy Imréné Ancsa és Szabó János tolmácsolásában élvezhetik a hallgatók!

A kötet és a hangoskönyv elérhető a Csengeri Múzeumban! Érdeklődni email:jszab7@gmail.com és email:fabi.laci.jani@gmail.com címeken, illetve a 06-20-261-8826 és a 06-20-560-5027 telefonszámokon lehet!
2021. jan.
17
  Tervek a 2021 évre
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző. Fábián László

Ilyenkor, év elején illő, hogy tájékoztassuk olvasóinkat ez évi terveinkről. Ezt azonban csak erős kétségekkel tudnám előrebocsátani,hiszen ismerjük jól, hogy a vírus milyen módon tud beleszólni az életbe. Az előrejelzések szerint nyár közepéig nem sokat változik a helyzet. Mindenesetre terveink azok vannak, ez természetes.Elsősorban a már az elmúlt évben elnyert pályázati pénzből a Kisutcai tornác befejezését kell említeni, ami biztosra vehető.

A másik nagyszabású terv megvalósulása viszont erősen kétséges. Szintén pályázati összegből rendeznénk meg az úgynevezett II. Régészeti Piknik –elnevezésű kétnapos találkozót. Ennek keretében az első napon a Jósa András Múzeum régészeti gárdája és a Szatmárnémeti Megyei múzeum meghívott régészeivel közösen két-három frekventált régészeti lelőhelyen terepbejárásokat végeznénk, fémkeresős segédlettel. Másnap értékeljük az eredményeket (reméljük lesz mit), majd szakmai előadások hangzanának el, melyek többnyire Csengerről és a szűkebb környezetről szólnának.

Ám ezek az elképzelések igen bizonytalanok, a vírus mindent dönthet.Ha körülmények engedik, akkor egy időszakos kiállítást is rendeznénk. Sajnos kezünket és fantáziánkat erősen köti a járványhelyzet alakulása –melyet előre még elképzelni sem nagyon lehet. Mindenesetre, ha valami konkrétumról értesülünk, jó előre információt adunk.

2021. jan.
06
  A 2020-as év rövid összefoglalása
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Szerencsésen túléltük ezt a vírusokkal és egyéb kellemetlenségekkel teletűzdelt évet. Egy boldogabb újév reményében összefoglaltuk olvasóinknak a múzeummal kapcsolatos fontosabb eseményeket.Január 22. A múzeum több évtizedes terve valósult meg ezen a napon. melyen bemutattuk a már december végén megjelent Csenger Monográfia kötetet. A színvonalas megjelenésű és gazdag tartalmú könyv szerzői is ott voltak a népes közönség előtt zajló eseményen.( a részletekhez Katt ide! )Március 15. : A hagyományoknak megfelelően az idén tavasszal képzőművészeti tárlattal nyitottunk, a Vajai Múzeum képzőművészeti anyagával. Sajnos a Covid19 járvány miatt a megnyitó elmaradt, és nem is volt látogatható az amúgy változatos anyag. ( a részletekhez Katt ide! )Március vége. Az elmúlt évben behozott, a tótfalusi Szamos palajon talált, környékünkön igen ritka rézkori edényt a nyíregyházi restaurátorok kiegészítették, visszakerült, és a tárlóban elhelyezve gazdagítja régészeti gyűjteményünket.
( a részletekhez Katt ide! )Június 9-én Múzeumunk is csatlakozott Családkutatók Napja alkalmából rendezett egész napos élő on-line műsorhoz, ami Molnár József születésnapjának emlékére jött létre. ( a részletekhez Katt ide! )Július elejétől folytatódott az elmúlt évi feltáró ásatás a múzeum udvarán. Jakab Attila vezető régész célja az egykori parókia alapfalainak tisztázása volt, ami részben sikerült is.( a részletekhez Katt ide! )


Augusztus elején Csengerben Eszenyi Enikő. városunk szülötte színművészeti mesterkurzust tartott. Az egy hetes munka befejezéseként, augusztus 8-án a múzeumudvar is egyik színhelye lett egy több helyszínen bemutatott Csehov műnek.
( a részletekhez Katt ide! )Szeptember 4 A járvány miatt többször elhalasztott Csengeri Alkotók Tárlata című kiállítás nyílt meg. Itt a városunkban tevékenykedő amatőr művészek mutatkoztak be nagy sikerrel.( a részletekhez Katt ide! )Szeptember 6-án visszahozták Nyíregyházáról azt a kiegészített dák jellegű edényt, melyet szintén a Szamos palaján találtak. Ezzel tovább bővült a népvándorlás korát bemutató régészeti anyagunk. ( a részletekhez Katt ide! )Október elején a Galériaterem tetejének elavult azbesztpala borítását egy pályázatnak köszönhetően sikerült lecserélni. Egyúttal a műhely már-már beomlófélben lévő tetőzetét is felújították, illetve egy szomszédos raktárral közös fedelet alakítottak ki.( a részletekhez Katt ide! )November végén újabb kiadvánnyal jelentkezett a múzeum. A Monográfia folytatásaként adtuk ki a Molnár József Csengerről Szóló Írásai –című kötetet, mely városunk tudósának összes Csengerrel kapcsolatos írását tartalmazza.
( a részletekhez Katt ide! )


2020. dec.
07
  Karácsonyi ajándék
Kategória: hirek - Közzétette: admin

Érdeklődni a:fabi.laci.jani@gmail.com, illetve a:jszab7@gmail.com e.mail címeken,
valamint az alábbi telefonszámokon lehet.: 06 20 560 5027 - 06-20 261 8826
Oldal:  [1] 2 3 ... 11 12 13