2020. febr.
03
  Rézkori lelettel gazdagodott a helytörténeti múzeum
Kategória: A múzeum kincsei - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Értékes új tárggyal gyarapodott a múzeum régészeti anyaga Szabó Zoltán barátunk jóvoltából, aki a Szamos tótfalusi oldalán lévő, úgynevezett Csicsókás rész palaján bukkant rá erre az edényre. Már külleme is elárulta, hogy igen régi lehet, s ez be is bizonyosodott.Tompa György a nyíregyházi Jósa András Múzeum rézkorral foglalkozó régésze egyértelműen megállapította, hogy az edény a rézkorból származik. Ez a Kr. e. 4500- 2800 évek közötti korszak , több mint másfél ezer évig tartott. Tompa György a nemrég megjelent Csengeri monográfiában írt e korszak Csengeri vonatkozásairól.

Ezt írta: Bár tudjuk, hogy a fent jelzett időszakok (itt a korai -középső és kései rézkorról értekezett) - leletanyaga előbb-utóbb elő fog kerülni Csenger területén is, jelenleg azonban egyetlen, bizonyíthatóan erre a periódusra keltezhető leletekkel nem rendelkezünk".Sajnos a tárgy csak a Monográfia megjelenése után került a látókörébe, ezért még akkor nem volt tudomása róla. A ritka edényt a nyíregyházi múzeum restaurátorai kiegészítik.
2020. jan.
22
  Nagysikerű könyvbemutató a Magyar Kultúra Napján
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
Ma délelőtt 10 órakor a Polgármesteri Hivatal Házasságkötő Termében került sor a „800 éves Csenger. Helytörténeti monográfia” című kötet bemutatójára. A Csenger Város Önkormányzat gondozásában megjelent, míves kiállítású kötet teljes egészében átfogja Csenger történetét a kezdettől napjainkig.Szabó János a múzeum igazgatója megköszöni a monográfia szerzőinek hozzájárulását
a Csengert népszerűsítő kötethez (további képekhez Katt ide! )

A rendezvény elején Forján Zsolt Polgármester Úr köszöntötte a megjelenteket, majd Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, valamint Kovács Sándor országgyűlési képviselő úr osztotta meg gondolatait a nagyérdeművel.
Magát a kötetet annak főszerkesztője, dr. Istvánovits Eszter régész-muzeológus mutatta be, a monográfia megszületésének mozzanatait pedig Fábián László, a Csengeri Helytörténeti Gyűjtemény nyugalmazott igazgatója ismertette az egybegyűltekkel.

A kötet pályázati forrásból valósult meg, szerzőként közreműködött dr. Istvánovits Eszter, Jakab Attila, Tompa György, L. Nagy Márta, Mérai Dóra, ifj. Toldi Zoltán, Pintye Gábor, dr. Németh Péter, Nagy Dóra, Kujbusné dr. Mecsei Éva, dr. Bene János, Szabó János, Fábián László és Fábián Béla. A kötet szerkesztésében Istvánovits Esztert segítette Kujbusné dr. Mecsei Éva és Fábián László. A régészeti rész illusztrációinak egy részét Beleznai Gabriella készítette, másik részét pedig Fábián László. A legújabbkori fejezet képanyagához a helyi városi televízió munkatársai, Mursa Gyula, Nagy Szabolcs és Kákos Dávid járultak hozzá munkájukkal. A könyv szedési-tördelési feladatait Szemán Attila végezte el, a nyomdai munkálatokat pedig a debreceni Kapitális Kft. szakemberei végezték magas színvonalon.

A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a szatmárnémeti, vetési, nagyecsedi és nyíregyházi múzeumi és levéltári kollégák, de a város lakossága is szép számmal képviseltette magát. A könyvbemutató végén a jelenlévők 6500 Ft-os támogatói jegy vásárlása révén juthattak hozzá a kötethez, a befolyt összeget egy Molnár József-kötet megjelentetésére kívánja fordítani az Önkormányzat. A könyv továbbra is hozzáférhető a Helytörténeti Múzeumban!

forrás:/csenger,csenger/
2020. jan.
15
  Könyvbemutató a Magyar Kultúra Napján
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin

Tavaly év végén nagyon szép kiállítású kötet jelent meg nagy múltú mezővárosunk, Csenger történetéről. A körülbelül 700 oldalas könyv teljes egészében átfogja a település történetét az őskortól kezdve egészen mostanáig.A számtalan színes fényképpel ellátott, mutatós kötet egyes fejezeteit a Jósa András Múzeum és a Megyei Levéltár szaktekintélyei írták a Csengeri Helytörténeti Gyűjtemény szakembereivel közösen.

A könyv főszerkesztője Istvánovits Eszter, a Jósa András Múzeum régésze, társszerkesztők Kujbusné dr. Mecsei Éva, a megyei levéltár vezetője, illetve Fábián László, a Csengeri Helytörténeti Gyűjtemény nyugalmazott igazgatója.

A könyvbemutató a Magyar Kultúra Napja apropóján, január 22-én, szerdán, délelőtt 10 órakor kerül megrendezésre a Csengeri Polgármesteri Hivatal Házasságkötő Termében. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

2019. nov.
26
  Csenger a régész szemével...
Kategória: helyi hirek - Közzétette: admin
,,Csenger a régész szemével - Kutatási eredmények, a jövő lehetőségei" címmel rendezett konferenciát a mai napon a Csengeri Helytörténeti Gyűjtemény és a Jósa András Múzeum Régészeti Osztálya. A Csenger Városi Kézilabda Club klubházában megrendezett konferencia célja nem volt más, mint bemutatni az elkészült Csenger-monográfia régészeti fejezetének kutatási eredményeit.Az előadók, Istvánovits Eszter és Jakab Attila vállalkoztak a feladatra, hogy Csenger régészeti múltját és kutatási jövőjét felvázolják. A konferencia megrendezését és a konferencia-anyag kötetben történő megjelentetését a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelmi Kollégiuma támogatta.

forrás:/Csengeri Helytörténeti Múzeum/
2019. nov.
18
  Nyomdában a Csenger Monográfia
Kategória: programajánló - Közzétette: admin
szerző: Fábián László

Örvendetes hír számunkra, hogy a régóta várt Csenger Monográfia pár héten belül megjelenik, ugyanis a nyomda december 5- re ígérte a munkálatok befejezését, illetve kiszállítását..

A tekintélyes oldalszámú - kb. 720 oldalas - kötet szerkesztőgárdájából többen neves nyíregyházi régészek.

Az őskort dr. Istvánovits Eszter régész írja, a középkort dr. Németh Péter régész, ebben külön Jánosiról Jakab Attila régész és Sanyikertről Pintye Gábor régész ír tanulmányt.

A Melith család megjelenésétől az -1711-ig tartó éveket Nagy Dóra levéltáros, míg a XVIII. századtól 1848-ig tartó időt Kujbusné Mecsei Éva főlevéltáros tárja fel, 1848- tól 1950 ig terjedő időszakot dr. Bene János történész dolgozza fel.

1950- től 1975-ig tartó éveket Szabó János kultúrtörténész tekinti át, az 1975-től napjainkig időszakot Fábián László és Fábián Béla írta meg. A kötetben Csenger néprajza is tért kap, ami Fábián László etnográfus munkája.

A kiadvány gazdag képanyaga méltó a tartalomhoz.

A Monográfia ünnepélyes bemutatójáról még egyelőre nem tudunk pontos dátumot mondani, hiszen számos egyeztetést kell ehhez megoldani, ugyanígy még arról sem lehet nyilatkozni, hogy mennyi lesz az ára a könyvnek, ez is később dől el.

A megjelenő példányszám 630 darab.kapcsolódó: Nagy az érdeklődés a Csenger monográfia iránt Katt ide!
Oldal:  [1] 2 3 ... 9 10 11